11 luni 2 ani

Meniul copilului în 1 an: baza dieta și principiile nutriției

Conținutul

Copilul, care a împlinit un an, mănâncă deja destul de variat. Există multe fructe diferite, produse lactate, carne, legume, pește în meniul său. Vasele pentru miezuri devin tot mai complexe, dar dieta lor este încă foarte diferită de cea a unui adult. Să ne uităm la ce este important pentru părinți să-și amintească despre nutriție dezvoltarea adecvată a copilului în 1 an și cel mai bun mod de a construi un meniu zilnic pentru un copil de acea vârstă.

Caracteristicile dietei unui copil de un an

Laptele matern sau formula poate rămâne în alimentația copilului peste vârsta de un an. Pediatrii consideră că aceste alimente sunt utile pentru corpul copilului și că alăptează bine pentru cel puțin 1,5-2,5 ani.

Calculați graficul de alimentare
Specificați data nașterii copilului și metoda de hrănire
 • În același timp, multe mame aleg timpul pentru despărțire cu alăptarea exact 1 an. Dacă decideți, de asemenea, să finalizați acest proces, încercați să organizați totul cu un minim de disconfort psihologic pentru prăjituri. Mai preferabil pentru copil, iar pentru sanul mamei mele va fi înjunghierea graduală cu eliminarea unei alimentații. Citiți mai multe despre acest lucru în articolul nostru despre cum să scapi de laptele matern.
 • Alimentele pentru un copil de un an pot fi deja diversificate cu ajutorul verdeațelor și condimentelor. Adăugați ierburi proaspete tocate (marar, patrunjel, telina) copiilor supe, piure de cartofi, omlete. Frunzele de frunze, usturoiul și ceapa pot fi folosite pentru prepararea de bucate sau supă de legume compotate. Nu trebuie să i se administreze usturoiul și ceapa, dar și condimentele exotice.
 • Din anul în curs, puteți începe să săriți mâncarea pentru copil, dar cantitatea zilnică totală de sare adăugată la mesele copiilor nu trebuie să fie mai mare de 0,5 grame (vasul va părea totuși nesalat).

În ceea ce privește zahărul, acesta poate fi adăugat la feluri de mâncare pentru un copil mai vechi de un an, însă este mai bine să încercați să faceți acest lucru fără el. Lăsați copilul să învețe să mănânce alimente sărate. Dulciuri în dieta unui copil de un an nu pot fi numai cookie-uri pentru copii, dar și marshmallow și marshmallow, dar în cantități mici.

Alimentația copilului în 1 an

Ce nu ar trebui să mănânce un copil?

Deși copilul are deja un an, meniul său este încă copilăresc, deci nu uitați de produsele care nu ar trebui date copiilor mai mici de 2-3 ani. Acestea includ:

 • Mâncare prăjită.
 • Carne slabă.
 • crenvursti și cârnați.
 • Uleiul de pește.
 • Fructe exotice.
 • Produse afumate.
 • Caramel și guma (există riscul sufocării).
 • Produse cu culori și arome artificiale.
 • Ciuperci.

Planul de hrănire

Un copil care are vârsta de 12 luni continuă să mănânce de cinci ori pe zi la intervale de aproximativ 3,5-4 ore. Se recomandă ca valoarea nutritivă a prânzului și a cina să fie mai mare decât micul dejun. De exemplu, un copil poate lua micul dejun la ora 8, următorul hrănire va avea loc la ora 11-12, apoi la ora 14-15 și la ora 18-19, iar ultima la ora 22.

Copiii mănâncă cartofi piure
Dieta, precum și cantitatea de alimente consumate, depind puternic de temperamentul copilului

Cât de mult ar trebui să aibă un copil la vârsta de 12 luni?

Pentru a determina cantitatea totală de alimente pentru un copil de un an, greutatea corporală ar trebui împărțită în 8 sau 9. În medie, copiii de un an cântăresc aproximativ 10-11 kg, deci un calcul aproximativ al volumului zilnic al alimentelor va arăta cifra de 1100-1300 grame.Împărțind-o în 5 furaje, obținem cantitatea medie de hrană la un moment dat - 220-260 g.

În ceea ce privește alimentele individuale alimentare complementare, copilului de un an este recomandat astfel de cantități maxime pe zi:

produs

Numărul de persoane

Lapte fără lapte sau lapte

200 g

Pulbere din legume

200 g

Produse lactate

200 ml

Pulbere de fructe

110 g

Suc de fructe

110 ml

carne

80 g

pește

60 g

Brânză brută

50 g

Cracker, Cookie-uri

10 g

de grâu pâinea

10 g

Ulei vegetal

6 g

unt

5 g

gălbenuș

1/2

Meniul de eșantioane

La un copil care este încă alăptat sau adaptat, meniul la 1 an va arăta astfel:

masă

Produse și vase

Primul

Mama sau amestecul mamei

Al doilea

Lapte sau lapte fără zahăr până la 200 g, jumătate de gălbenuș, unt până la 5 g, piure de fructe 50 g, suc de fructe 50 ml

treilea

Viteza de legume de până la 200 g, ulei vegetal de până la 6 g, carne sub formă de chifteluțe, prăjituri cu aburi sau cartofi piure până la 80 g (pudră de pește de 2 ori pe săptămână sau chifteluțe de pește până la 60 g), pâine de grâu sau pâine prăjită 10 g, suc de fructe 60 ml

Al patrulea

Brânză de cotă până la 50 g, piure de fructe 60 g, 2 biscuiți pentru bebeluși, băuturi cu lapte fermentat până la 200 ml

al cincilea

Mama sau amestecul mamei

La bebelușul pe care mama sa a decis să o ia de la 1 an, meniul zilnic va fi după cum urmează:

masă

Produse și vase

Primul

Laptele de lapte până la 150 g, jumătate de gălbenuș, unt până la 5 g, piure de fructe 50 g

Al doilea

Viteză de legume până la 150 g, ulei vegetal 3 g, carne sub formă de chifteluțe sau prăjituri de abur 50 g (de două ori pe săptămână sau sfeclă de pește până la 60 g), paine de grâu sau pâine prăjită 10 g, suc de fructe 60 ml

treilea

Brânză de cotă până la 50 g, piure de fructe 60 g, 2 biscuiți pentru bebeluși, băutură cu lapte fermentat 100 ml

Al patrulea

Feluri de mâncare din legume sau din cereale fără lapte până la 150 g, ulei vegetal 3 g, vas de carne 30 g, compot sau suc 50 ml

al cincilea

Băutură cu lapte acru 200 ml

Unele rețete utile

Cartofi și supă de conopidă

Peel și spălați două sau trei flori de conopidă și jumătate din cartofi, tăiați, acoperiți cu apă clocotită, astfel încât să acopere doar legumele, gătiți sub capac până când ați terminat. Zdrobiți legumele cu un blender sau treceți printr-o sită, adăugați o linguriță de orez fiartă. Se amestecă varză, cartofi și orez cu o jumătate de cești de legume sau carne de vită, aduceți la fierbere și sare. Înainte de servire, adăugați smântână (10 g) la supa.

Copilul mănâncă cu o lingură

Iepuri de iepure de iepure

Grind într-un măcinător de carne 100 de grame de carne de iepure. Se separă separat pâinea de grâu (20 g) în apă (30 ml). Combinați carnea de iepure mărunțită cu pâine înmuiată, re-mănâncați folosind un măcinător de carne. Bateți amestecul prin adăugarea de apă rece. Faceți paietele de carne tocată și fierbeți-le pentru un cuplu.

Pudră de cartofi și morcovi

Separați, fierbeți 150 de grame de cartofi și 40 de grame de morcovi, tăiați legumele în bucăți mici. Încă fierbinte, puneți-le printr-o sită, adăugați unt (5 g) și un vârf de sare, precum și lapte fierbinte (50 ml). Curățați piureul până când acesta este pomp.

Terci de orez cu mere

Se coacă mereul (100 g) din coajă, se îndoaie coaja într-o cratiță, se toarnă 50 ml de apă și se fierbe timp de 5 minute. Se strecoara bulionul de mere rezultat, se toarnă 100 ml lapte, se toarnă cerealele de orez spălate (25 g) și se fierbe până când orezul este gata. Adăugați o linguriță de zahăr și măr măcinat în terci, aduceți la fiert și adăugați unt (5 g) înainte de servire.

Alimentația copilului în 1 an

Pudding cu aburi de pește

Se fierbe 40 g fileuri de pește și se răcește. Îngrădeșteți încă 40 de g de file de pește folosind o mașină de măcinat cu carne, adăugând 15 g de pâine de grâu, care trebuie să fie înmuiată într-o lingură de lapte. Se combină peștele tocat cu pește fiert, se amestecă, se adaugă jumătate de gălbenuș de ouă de pui și 5 g unt, se amestecă din nou. Apoi, introduceți cu grijă jumătate din masa de pește a proteinei de ou biciat. Puneți sub formă și abur.

Cartofi zrazi cu varza

Se fierbe 150 g de cartofi într-o uniformă, coaja, se macină într-o formă fierbinte, se adaugă 5 g de făină și un ou, se amestecă.Se taie separat varza (80 g) si se toaca fin ceapa (10 g), se toaca pana se face. Din masa de cartofi, formați prăjituri mici, puneți puțin în interiorul lor. Blitz zrazy, coaceți-le în cuptor până când fierte.

Sfaturi

La început zi de naștere firimiturile pe care vrei să le plăci bebelușului cu mâncăruri festive, dar totuși nu ar trebui să dai alimente copilului pe care nu le-a încercat niciodată înainte, mai ales dacă copilul are tendința de a alerga. Puteți pregăti bine o masă festivă de produse care sunt deja familiare copilului. Și în loc de un tort cu smântână, tratați-l pe cel mic cu caserola de brânză de vaci, pe care nu uitați să o decorați cu o lumânare aprinsă.

Prima zi de naștere

Luați în considerare următoarele linii directoare:

 • Continuați să învățați copilul să mănânce bucăți. Zdrobiti in piure toate numarul mic de feluri de mancare pentru copil. Dați chifteluțele, prăjiturile cu aburi, caserolele, omeletele de aburi, legumele feliate, brânza de vaci cu felii de fructe, salate de legume și alte feluri de mâncare care vă vor încuraja să mestece în mod activ.
 • Încă gătiți alimente pentru copii fără să le prăjiți. Produsele pentru un copil de un an trebuie să fie fierte, fierte sau aburite.

Ar trebui să dau vitamine pentru un copil de la 1 an? Citiți despre aceasta într-un alt articol.

11 luni 2 ani
Alaptarea este putere! Am nevoie de o hrană pentru bebeluși în 5 luni? Baby meniu la 6 luni Baby meniu la 7 luni Meniu copil în 8 luni Baby meniu la 9 luni Baby meniu la 10 luni Meniul pentru copii la 11 luni Meniu copil în 1 an Menționați copilul în 2 ani Meniu copil în 3 ani Meniul prescolatorului Student de nutriție corect Caracteristicile nutriției adecvate a adolescenților Cele mai bune vitamine pentru copii
Informații furnizate în scop de referință. Nu faceți auto-medicație. La primele simptome ale bolii, consultați un medic.

sarcină

dezvoltare

sănătate