Cum să masați un copil de 9-12 luni?

Conținutul

Copiii mari, ca și cei mici, au nevoie de un masaj. Prin urmare, nu credeți că nevoia de astfel de proceduri scade, pe măsură ce copilul dumneavoastră crește. Ultimul trimestru al primului an al vieții unui copil este foarte important pentru dezvoltarea fizică a acestuia, iar masajul îi va ajuta pe părinți să ofere copilului o bază fizică bună pentru pregătirea pentru o plimbare cu ambulanța. Vom spune despre cum să masați un copil în vârstă de 9-12 luni și ce să acordați o atenție specială la această vârstă în acest material.

De ce masaj?

Până la 9 luni, copilul dvs. a stăpânit multe mișcări și abilități noi. Nu mai este mingea mică neputincioasă pe care ați adus-o de la spital. De obicei, la vârsta de 9-12 luni, copiii își schimbă perfect poziția corpului în spațiu, se transformă dintr-o parte în alta, din spate în față și din stomac, de la abdomen până la spate etc. Copiii stau și stau singuri. Mulți se târasc perfect și deja încearcă să se ridice. Unii sunt bine în arenă sau în pat și încearcă deja să facă primii pași.

Încărcarea sistemului musculoscheletal al copilului învinuit și curios a crescut de zece ori, mai ales dacă copilul este supraponderal. Masajul în acest caz va ajuta la compensarea încărcăturii, la distribuirea corectă, astfel încât sistemul musculo-scheletal, toate oasele, articulațiile și ligamentele să se dezvolte armonios și corect.

Un copil la vârsta specificată este un vorbitor pasiv dezvoltat. Chiar dacă nu pronunță cuvinte distincte, atunci crede-mă, el înțelege perfect ceea ce spun adulții. Masajul, însoțit de jocuri, comunicare, exerciții și gimnastică, contribuie la dezvoltarea sferei de vorbire, psihomotorie, emoțională a copilului.

La fel ca la o vârstă mai înaintată, masajul în ultimele luni ale primului an de viață întărește sistemul imunitar. Copiii cărora părinții continuă să facă masaj sunt mai puțin susceptibili să se îmbolnăvească, să se dezvolte mai intens. Procedurile de masaj vă permit să calmați un copil hiperactiv și să încurajați flegmația evidentă. Și, desigur, masajul este indicat pentru copiii care suferă de o întârziere fizică.

Există contraindicații?

Părinții care au practicat masaj timp de până la 9 luni sunt de obicei conștienți de faptul că este strict interzis să se țină o altă sesiune cu un copil cu febră sau febră. Contraindicațiile includ, de asemenea:

  • dinți tăiați;
  • starea de spirit proastă și starea de spirit a copilului;
  • boli infecțioase și neinfecțioase asociate cu erupții cutanate, pustule, eczeme, erupții cutanate etc .;
  • epilepsia și pofta;
  • boli mintale;
  • maladii generale;
  • hernia de orice localizare.

Masajul terapeutic, care este de obicei prescris pentru copiii cu patologii ale sistemului nervos central, sistemului musculo-scheletal și alte boli, nu se face, de obicei, la domiciliu, un terapeut de masaj profesionist ar trebui să o facă. La domiciliu, părinții desfășoară în mod independent sesiuni de dezvoltare generală pentru a întări mușchii și ligamentele.

Pregătirea procedurii

Pe masura ce copilul tau a crescut, va fi dificil sa ai un masaj la 9.10, 11 si 12 luni la masa sau masa schimbatoare. În plus, copilul se rotește și se întoarce, care este plin de cădere de la o înălțime și primește fracturi și leziuni la cap. La această vârstă, părinții cu experiență de obicei efectuează masaj și gimnastică pe podea. Pentru a face acest lucru, veți avea nevoie de o mată de spumă poliuretanică gimnastică, care să nu lase răcirea de la podea, un scutec curat și uscat cu care să acoperiți covorașul pe toată durata masajului și o mică pânză de ulei,care vă va salva covorul și covorul - "spumă", dacă dintr-o dată copilul este descris în timpul sesiunii.

De asemenea, pregătiți în plus tot ce vă poate fi necesar pentru o procedură preventivă - ulei de masaj hipoalergenic, cremă pentru copii, șervețele umede. De asemenea, pregătiți jucării, mingi, fitball și tot ceea ce utilizați pentru exercițiile care urmează după masaj.

Nu uitați că pielea bebelușilor este foarte sensibilă. Ca și în cazul sugarilor masaji, este ușor de rănit. Aveți grijă ca nu există inele pe degetele masseurului, brățări și ceasuri de mână pe mâini. Mâinile trebuie să fie curate și calde.

Temperatura aerului din cameră nu trebuie să depășească 21 de grade Celsius. Camera ar trebui să fie destul de umedă. 50-70% - indicat pentru umiditate.

Ca și la vârsta cea mai tânără, este important să alegeți momentul potrivit pentru sesiune - nu trebuie să masați copilul imediat după masă - poate vomita și exercițiile fizice pot face dificilă digestia. Copilul flămând nu trebuie, de asemenea, să fie forțat să impună activități de dezvoltare, va plânge și va respinge, ceea ce evident nu va beneficia nici copilul, nici psihicul mamei sale. Cu o ora inainte de hranire sau o ora dupa hrana este cel mai bun moment pentru masaj si gimnastica. Dacă faceți un masaj liniștitor, petreceți-l seara înainte de a se îmbăta și de a merge la culcare. Dezvoltarea și întărirea masajului se efectuează cel mai bine în prima jumătate a zilei, deoarece tonifică sistemul nervos, este destul de greu să adormi după el.

Caracteristici speciale

Masajul la un copil de la 9 la 12 luni este încă unul clasic, incluzând frecarea, frământarea și efectele vibratoare. Dar diferă de masajul clasic pentru sugari prin faptul că permite frecare mai intensă și frământare a mușchilor, durata fiecărei tehnici crește, iar sesiunea în sine împreună cu complexul de gimnastică nu durează acum 15 minute ca înainte, ci 40 de minute.

Multe exerciții se vor desfășura acum în strânsă colaborare cu copilul, deoarece el știe deja cum să îndeplinească unele dintre cererile mamei, de exemplu, să se rotească pe burtă dacă este întrebat. Mama va trebui să-și pună o mulțime de imaginație pentru a face masajul pentru copil interesant și fascinant - acum este imposibil să-l distrați cu rime și plăcinte. Avem nevoie de impresii noi, de elemente noi și de aplicația lor competentă.

Se recomandă masajul și un set de exerciții pentru copiii din categoria de vârstă specificată, conform metodei Irinei Krasikova - faimosul doctor de terapie fizică în pediatrie și unul dintre cei mai buni profesori de masaj pentru copii din Rusia. Ea ia în considerare nu numai faptul că mușchii copilului pot fi masați într-o stare pasivă, dar, de asemenea, recomandă să le dați o sarcină fiziologică simultană. În detaliu, să luăm în considerare metoda ei pentru copii de 9-12 luni.

Planul de lecție

Pregătește-te pentru faptul că complexul de masaj se va efectua în diferite poziții inițiale, atât în ​​minte, cât și în picioare, și așezat. Începeți un masaj dintr-o poziție în picioare (dacă copilul are vârsta de 10-11 luni) sau dintr-o poziție de ședere dacă are mai puțin de 20 de luni.

Primul exercițiu este boxul. Îndepărtați mâinile copilului cu mâini calde, încălziți-le, puneți sunatoare sau alte obiecte interesante în mâini, pe care le poate înțelege în întregime. Alternativ, ținând mânerele de cot, faceți mișcări de box, inserându-le înainte.

Picioarele sunt masate în poziția inițială situată pe podea. Începeți cu degetele, mergeți la călcâi. Acordați atenție zonei piciorului - masajul său trebuie să fie selectiv, diferențiat. Dacă bebelușul se ridică pe picioare cu suport în interiorul piciorului, masați exteriorul, dacă se sprijină în exterior, masați interiorul arcului. Acest lucru va ajuta la întărirea mușchilor picioarelor pentru poziția corectă a picioarelor. Masajul pentru picioare include, de asemenea, frecarea și frământarea picioarelor, părților și spatelui coapsei. Genunchiul și cavitatea popliteală nu ating.

Conform metodei Krasikova, masajul picioarelor trebuie completat cu coturi și extensii, simultane și sincrone, și alternante ("Bicycle").

După un masaj al abdomenului și pieptului în poziție predominantă, care este o frecare moale, cereți copilului să se rostogolească pe partea dreaptă și stângă, apoi pe stomac. Cuplele ar trebui să fie făcute de 5-6 ori. După aceea, puteți masaja spatele, mângâind-o, dar evitând efectele asupra vertebrelor, în special, și întreaga coloană vertebrală ca întreg.

Dacă copilul nu știe cum să se răcească încă, interesați-l cu o jucărie strălucitoare, puneți-l în lateral și cereți copilului să se întoarcă.

Când masați spatele, părinții ar trebui să urmeze cu siguranță procedura: întâi să-și frece spatele cu palmele, apoi să-și mascheze mușchii lungi longitudinali cu trucuri, să utilizeze mișcări de tăiere cu marginile palmelor. Du-te de la gât la fese. Când pielea din spate devine roz, efectul este oprit.

Dupa masajul spate, incepeti sa ridicati copilul din pozitie orizontala in pozitie verticala. Pentru a face acest lucru, lasati-l sa-si prinda degetele si mai intai pune copilul pe genunchi si apoi trageti cu bratele mai sus, astfel incat bebelusul sa inceapa sa se ridice cu suportul pe picioare.

După aceasta puteți merge pe pante. Întoarceți copilul la spate, cu mâinile, sprijiniți-l de genunchi, astfel încât să nu se îndoaie, și de burtă pentru a ține corpul. Înainte de copilul de pe podea, puneți un obiect strălucitor sau jucărie. El ar trebui să se aplece cu ajutorul tău fără să îndoaie picioarele și să ridice obiectul. Dacă un copil nu știe să stea fără sprijin, nu ar trebui făcut.

Pentru copiii care au învățat să stea într-o pătuț sau un loc de joacă, squats vor fi de ajutor. Pentru a face acest lucru, ei sunt luați de mâini și ghemuit cu ei de mai multe ori.

Masajul mamar este efectuat prin mișcarea pieptului superior și inferior și o ușoară atingere vibrantă în spațiul intercostal. După masaj la piept, du-te în brațe. În Irina Krasikova, în descrierea cursului acest exercițiu se numește "Roată". De la o poziție înclinată, ridicați picioarele și mutați-vă de-a lungul covorului cu bebelușul, care se va sprijini pe mânere în direcția unei jucării frumoase.

Masajul este completat de o mângâiere generală și de laudă, după care puteți încerca să mergeți. Pune-ți copilul înapoi la tine, astfel încât picioarele lui să fie pe partea de sus. Oferiți-i o plimbare. Faceți câțiva pași împreună într-un ritm lent. Țineți brațele copilului în spatele corpului.

Asigurați-vă că raportul dintre tehnicile pasive (atunci când mama freacă, fumează, masaje, loveste copilul care stă liniștit) și tehnicile active (atunci când sunt necesare eforturi de la copii, picioarele în picioare, picioarele în sus) este aproximativ egală.

Asigurați-vă că consultați medicul cu privire la posibilitatea exercițiilor de verticalizare. În cazul în care copilul are vârsta de 9 luni și încă nu este în picioare și se târî cu dificultate, astfel de exerciții ar trebui înlocuite cu exerciții pe toate cele patru care stimulează accesarea cu crawlere mai activă. Dacă nu țineți cont de caracteristicile individuale ale copilului (spate slab, mușchii abdominali slabi etc.), este posibil să dăunați mirosurile.

Făcând un masaj relaxant, evitați exercițiile active la toate. Ar trebui să fie doar tehnici pasive fără frecare intensă și frământare. Cel mai bine este să vă restrângeți mai întâi la linii ușoare de calmare ale brațelor și picioarelor, apoi abdomenul în sensul acelor de ceasornic, piept, spate, preoți, picioare și picioare.

opinii

Conform recenziilor tinerilor mame, nu toți copiii cu vârsta cuprinsă între 9 și 12 luni sunt încântați de tehnicile și exercițiile pe care le oferă. Unele jucării sunt imposibil de a ademeni orice jucării la un masaj atât de consolidat. Principala dificultate constă în faptul că așezarea copilului pe spate pentru un masaj sau un element activ al programului este aproape imposibilă. Copilul încearcă imediat să se ridice.

Mamele experimentate și medicii pediatri sfătuiesc acest lucru numai prin concentrarea atenției copiilor asupra unor subiecte foarte interesante.Mulți copii, conform recenziilor mamelor, la această vârstă, pediatrii și neurologii găsesc tonus muscular redus, iar masajul este recomandat fără întârziere.

Multe mamici tind să abandoneze complet masajul la vârsta de 9 până la 12 luni, dacă nu există programare și copilul este sănătos. Prea multă energie și nervi sunt îndepărtați prin masaj, dacă copilul trebuie să se liniștească constant și să lupte pentru atenție. Încercările de a conduce copiii la această vârstă la terapeuți de masaj sunt de obicei chiar mai puțini de succes.

Cum sa faci un masaj pentru copii de la 9 la 12 luni, vezi urmatorul videoclip.

Calculați graficul de alimentare
Specificați data nașterii copilului și metoda de hrănire
Informații furnizate în scop de referință. Nu faceți auto-medicație. La primele simptome ale bolii, consultați un medic.

sarcină

dezvoltare

sănătate