Dr. Komarovsky despre meniul copilului la 10-12 luni

Conținutul

Pat pentru aproape un an. La această vârstă, unii copii mănâncă deja tot ceea ce este grav mințit, alții sunt încă alăptați cu puțină momeală. Caracteristici speciale dezvoltare Digestia copilului la această vârstă îi permite deja să mănânce mult, dar nu toate. Și cum părinții lui compun rația zilnică a copilului depinde de starea lui de sănătate. Un cunoscut doctor și autor de cărți și articole despre sănătatea copiilor, Yevgeny Komarovsky, explică cum și cum să alimenta corect un copil cu vârste cuprinse între 10 și 12 luni.

Elemente de vârstă

La vârsta de 10-11 luni la copii deja, există de obicei mai mulți dințiși de aceea mama acum nu are nevoie să mănânce cu grijă totul și să o transforme în piure. Un măr tăiat în bucăți mici sau o pară așezată pe un răzuit grosier va aduce mult mai multe beneficii decât înghițirea într-un pireu rapid, uniform de aceste fructe.

La această vârstă, conform lui Evgeny Komarovsky, copilului trebuie să i se acorde posibilitatea de a se angaja în mod activ dezvolta reflexul de mestecat. Acest lucru este foarte important pentru ca sistemul digestiv să funcționeze corect. De asemenea, este important să le dați o lingură și un pahar, el ar trebui să învețe deja să folosească aceste dispozitive, să încerce să mănânce singur, să se obișnuiască cu masa mare pentru adulți.

Nu mai este nevoie să se hrănească cu ora, dar mama ar trebui să lucreze pentru a face copilul să se trezească la 7-8 dimineața și, prin urmare, în timpul zilei ar trebui să distribuie alimente astfel încât copilul să poată să mănânce și să doarmă până dimineața.

În timp ce alimentația alimentelor "normale" trebuie încă să se alterneze cu miezurile obișnuite ale sânii mamei mele sau formulele de lapte adaptate.dacă copilul este pornit hrănirea flaconului, dar cu fiecare lună înainte de prima aniversare a necesității biologice a copilului pentru laptele matern scade rapid. Komarovsky consideră că, după 12 luni, alăptarea trebuie oprită, iar hrănirea sticlei ar trebui abandonată treptat, deși amestecurile speciale cu vârsta de 12 ani pot fi hrănite până la un an și jumătate până la doi ani. Principalul lucru de reținut este că, la această vârstă, nici laptele, nici amestecurile nu satisfac în totalitate toate nevoile unui organism în creștere.

10 luni

În dieta miezurilor la această vârstă ar trebui să existe deja produse cum ar fi pește, carne, brânză de vaci, fructe, gălbenuș sau gălbenuș de prepel (nu mai mult de o jumătate de gălbenuță de pui pe săptămână), apă potabilă curată și sucuri de băuturi, fără coloranți și conservanți (nu mai mult de 100 ml pe zi). Ei bine, gătiți compoturi pentru copii, jeleu, faceți băuturi fructe.

Evgeny Komarovsky recomandă ceva de genul:

  • 7.00 - copilul sa trezit și în timp ce corpul său nu este configurat să primească o masă complexă. Prin urmare, cel mai bine este să oferiți copilului laptele matern obișnuit sau formula adaptată.
  • 10.00-11.00 - chefir cu conținut scăzut de grăsimi (aproximativ 120-150 ml) și brânză de vaci (nu mai mult de 30 de grame).
  • 14.00 - 15.00 - supă de legume sau piure de legume conserve de carne (aproximativ 200 grame).
  • 18.00 - laptele matern sau formula.
  • 22.00 - terci de cereale cu lapte într-un volum de până la 200 ml. Terciul trebuie să fie hrănit, astfel încât copilul să poată ajunge destul și să doarmă mai bine.

În timpul nopții hrănirea unui copil în vârstă de 10 luni nu are nevoie.

11 luni

Prin setul de produse, acesta diferă puțin de meniu pentru un copil mic de 10 luniPoate că, la această vârstă, se recomandă adăugarea uleiului vegetal în dietă (nu mai mult de o linguriță pe zi), adăugând la diferite alimente. Toate felurile de mâncare sunt mai bune pentru a găti, a gati sau a găti pentru un cuplu. Carnea și peștele din supă sau cartofi piureți nu mai trebuie să ștergeți, tocmai tăiați fin sau împărțiți în fibre.

În supă, puteți adăuga paste făinoase (în cantități mici), puteți fierbe friptură pentru copii fidea. Regimul dietetic Evgeny Komarovsky recomandă aderarea la aceeași doză cu o lună mai devreme.

12 luni

La vârsta de un an, trebuie să corectați puțin dieta, este recomandabil să "schimbați" ultima masă și să o efectuați puțin mai devreme (nu la 22-23 ore, dar la ora 20.00, în cazuri extreme la ora 21). Nu este necesar să se introducă întreg lapte de vacă, pentru că este încă puțin devreme. Dar este deja posibil și necesar să adăugați supe în supă de pește, precum și o bucată mică de pâine pentru cină.

Cu pâine, trebuie să fii atent - drojdia proaspătă este mai bine să nu dai, este mai greu de digerat. Așezați perfect o bucată care a căzut în cutia de pâine timp de 1-2 zile.

Sfaturi

Introducerea unui produs nou pentru copil, urmăriți-l cu atenție. Începeți cu porții mici, literalmente cu 1-2 lingurițe. Cu un răspuns inadecvat al corpului la o nouă delicatesă, ar trebui să eliminați noile feluri de mâncare din dietă.

Păstrați un jurnal al alimentelor complementare, scrieți ce și când copilul a mâncat pentru prima dată, în viitor vă va ajuta să înțelegeți rapid ce fel de alergie la produs a avut loc.

Copiilor sub vârsta de un an nu ar trebui să li se dea hrană care nu este cunoscută la banda lor latitudinală (dacă un copil trăiește în Siberia, atunci portocalele nu sunt necesare, iar locuitorii din sudul țării nu își pot hrăni copilul cu pești din Orientul Îndepărtat).

Cele mai interesante despre introducerea alimentelor pentru copii pot fi văzute în următorul videoclip al dr. Komarovsky.

Rețete pentru un copil de la 10 la 12 luni

Fulgi de ovăz cu caise uscate

Gatiți-vă de obicei fulgi de ovăz pe apă cu adăugarea unei mici cantități de lapte pentru copii sau amestec adaptat. Adăugați unt pe vârful cuțitului și închideți capacul. În chiflele finite, se toacă fin cirezile uscate spălate anterior.

Suc de carne

În bulionul de carne (din carne slabă), fierbeți bucățele de cartofi mărunțite, dovlecei, morcovi răzuți fără a adăuga condimente și frunze de dafin. Din carnea de vită, rotiți câteva chiftețe mici și le rulați în supă de gătit cu 15 minute înainte de sfârșitul gătitului.

Hrană de hrișcă cu mere

Gatiti terci de hrișcă fiert, fiecare boabe trebuie să fie fierte moale. Adăugați untul în ovăz. Se toarna un măr verde pe o răzătoare grosieră, se adaugă la terciul cald înainte de servire pentru a păstra maximum de vitamine.

Platou de legume

În supă de carne sau pește, fierbeți bucățile de cartofi, varză, morcovi, dovlecei, dovleac. Când toate legumele sunt gata, goliți supa, adăugați puțin unt și transformați-o într-o cremă netedă cu un blender. În cartofi finiți adăugați carne macră tăiată tăiată în bucăți mici.

Pulpă de conopidă

Se fierbe bucățile de conopidă în apă sărată, se scurge, se adaugă puțin unt și jumătate gălbenuș de pui fiert și se trece printr-un blender. Înainte de servire, amestecați niște carne sau pește fin tăiate.

caș clătită

Amestec brânză de branza cu o lingura de smantana, o cantitate mica de zahar si marul ras. Adăugați jumătate de gălbenuș de pui brut. Faceți clatite mici din masa rezultată și coaceți-le pe hârtie de copt în cuptor până când se termină. Verificați stadiul de pregătire poate fi folosind o scobitoare (dacă rămâne uscat, ați terminat). Acest fel de mâncare este grozav ca o gustare consistentă și sănătoasă după-amiaza.

Bucătărie cu aburi

Adăugați puțină carne tocată sărată sau carne de pește, adăugați jumătate din gălbenușul de pui brut, formați tăițe și gătiți într-un cazan dublu timp de aproximativ 40 de minute.

Dr. Komarovsky va vorbi despre varietatea alimentelor pentru copii în următorul videoclip.

Informații furnizate în scop de referință. Nu faceți auto-medicație. La primele simptome ale bolii, consultați un medic.

sarcină

dezvoltare

sănătate