Criza de 5 ani la copii: sfatul unui psiholog

Conținutul

Criza de vârstă reprezintă o parte integrantă a creșterii fiecărui copil. Treptat, copilul devine din ce în ce mai familiarizat cu lumea exterioară și cu schimbările sale de percepție mentală. Nu luați criza ca ceva negativ. În psihologie, acest termen înseamnă o tranziție la ceva nou, o schimbare în înțelegerea lumii la o persoană mai adultă.

Mai multe etape ale crizelor copiilor au fost identificate de mult - un an, trei ani, cinci ani, șapte și, în final, adolescență. Toate aceste categorii de vârstă sunt cele mai predispuse la schimbări în psihic și fiecare copil trece prin aceste etape în moduri diferite. Sarcina părinților în acest caz este de a ajuta copilul să le depășească.

Etape de maturizare psihologică

Cea mai timpurie criză la un copil începe la vârsta de unu. În acest moment copilul începe să exploreze în mod activ lumea. El se plimbă deja, se plimba și vrea să exploreze literalmente fiecare subiect. Copilul nu înțelege încă că unele lucruri pot fi periculoase și nu le disting de altele. El ar plăcea să se joace cu o rozetă sau fier fierbinți.

Părinții ar trebui să fie cât mai atenți pe cât posibil în această perioadă a vieții copilului. Nu aveți nevoie să-l pedepsiți fizic, pentru că copilul nu înțelege de ce există multe restricții în jurul valorii. Acordați-i ușor informațiile copilului sub forma unui joc.

Cea mai bună opțiune pentru a preveni interesul pentru obiectele periculoase ar fi să nu țineți copilul din vedere.

Pentru a asigura o siguranță maximă a copilului, toate jocurile ar trebui supravegheate de adulți.

La trei ani, copilul începe deja să se identifice, să înțeleagă că este o personalitate separată și independentă.. El vrea să facă totul singur, inclusiv munca pentru adulți. Nu-l împiedica în acest lucru, lăsați copilul să fie un adult mic.

Cere-i să spală vasele, să scoată jucăriile. Copiii de această vârstă sunt dispuși și fericiți să ofere orice ajutor. Încercați să nu impuneți o mulțime de restricții, oferiți mai bine o alegere, astfel încât copilul să se simtă încrezător.

Cinci ani este o etapă foarte dificilă. Există mai multe caracteristici de vârstă ale acestei perioade:

  1. Imitarea adulților
  2. Gestionați comportamentul emoțional
  3. Interesul pentru hobby-uri și hobby-uri noi
  4. Dorința de a comunica cu colegii
  5. Formarea caracterului rapid

Un copil se dezvoltă foarte repede și este adesea dificil pentru el să se descurce cu el.

Vă recomandăm să vizionați videoclipul seminarului celebrului psiholog Satya Das despre educația copiilor de 5 ani:

Simptomele și cauzele crizei

O schimbare bruscă a comportamentului copilului, reacția sa la cuvintele sau acțiunile adulților este primul și cel mai evident semn al tranziției spre un nou stadiu al dezvoltării. La această vârstă, uitându-te la părinți, copilul vrea să fie cât mai aproape de ei. Probabil că toată lumea își amintește cum a vrut să crească mai repede în copilărie. Dar cresc rapid nu iese, iar copilul începe din cauza asta, nervos și taci în sine.

Creierul copilului se dezvoltă în mod activ, el știe deja ce să viseze. Copiii cu plăcere vin cu prieteni imaginați, alcătuiesc povești diferite. Copiază cu succes comportamentul mamei și tatălui, transformă expresiile faciale, mersul și vorbirea. Vârsta de 5 ani este, de asemenea, caracterizată de o dragoste pentru ascultarea și percepția, iar curiozitatea față de lumea din jurul nostru crește în copil.

Este important să nu pierdeți momentul în care copilul devine autonom.

Când vine criza, copilul se închide, el nu mai vrea să împărtășească succesele și eșecurile sale cu adulții. Copilul are diferite temeri, de la frica de întuneric și până la moartea celor dragi. În această perioadă, copiii sunt extrem de nervoși și nesiguri de ei înșiși, sunt jenați de străini, se tem să înceapă să comunice cu ei. Tot timpul nu par ca un adult. Uneori copilul se teme de cele mai obișnuite lucruri.

Comportamentul copilului se schimbă complet în direcția opusă. Conform înainte ca copilul să devină neputincios, el nu se supune, arată agresivitate. Copiii pot continua să bea, să ceară ceva de la părinți, să plângă, să se rostogolească incontrolabil istericale. Iritabilitatea, furia foarte rapid înlocui o buna dispozitie. După supraviețuirea crizei, copiii se obosesc foarte mult și mulți părinți nu știu ce să facă pentru a readuce totul la normal.

Vârsta de cinci ani se caracterizează prin iritabilitate și schimbări frecvente ale dispoziției.

Ce ar trebui să facă părinții: sfaturile psihologilor

Puteți înțelege părinții, întâmpinând întâi o criză de 5 ani la un copil. Perplexitatea, chiar frica - aceasta este principala emotie la inceput. Totuși, creșterea este inevitabilă și, adesea, părinții, care nu realizează acest lucru, cred că copilul le manipulează pur și simplu. Ce trebuie făcut pentru ca copilul să poată depăși confortabil etapa dificilă?

Păstrați copilul calm. În familiile în care părinții înșiși se luptă constant, va fi dificil din punct de vedere moral copilul să facă față propriilor probleme interne. Încercați să-l duceți la conversație, să înțelegeți ce este greșit, ceea ce îl îngrijorează. Mulți copii nu se întâlnesc imediat, dar fac contact și încep să aibă încredere în părinții lor față de secretele și temerile lor. Gândiți-vă la modul de a calma copilul și a oferi o soluție comună a problemei.

Câteva sfaturi despre cum să se comporte atunci când sunt provocate de copilul lui Komarovsky:

Arată atenția copilului tău, întotdeauna să fie interesat de el, succesul lui. Atrage-l să ajute în jurul casei, explicând de ce este important să fie curat. O explicație calmă este cea mai bună modalitate prin care copilul să fie clar pentru ce sunt cele mai simple obligații. Un rezultat foarte bun oferă o poveste despre propriile succese. Împărtășește-le cu copilul tău, poți să-ți spui și despre temerile tale.

Cinci ani nu mai este o prăpastie care trebuie urmată peste tot. Oferiți copilului un anumit spațiu liber, arătați-i că el poate fi deja independent. Dacă este necesar, comunicați cu el ca adult, copiii îl apreciază foarte mult. Întotdeauna susține-o și nu certa pentru erori. Realizând sarcina dificilă și în lipsa acesteia, copilul însuși va înțelege că nu a ținut seama de sfat.

Acțiunile "interzise"

Adesea, părinții care se confruntă cu o criză a copilului încep să introducă instantaneu multe tabuuri și restricții, strigând, supărându-se, ofensate. În nici un caz nu trebuie făcut acest lucru. Este dificil, în anumite situații, să se mențină liniștea, dar pentru un adult este mai ușor decât pentru un copil care are puțină experiență. Odată cu reacția corectă a adulților la capriciile și isteria, criza nu va mai trage mult timp.

Nu este nevoie să arătați copilului propria agresiune și mânie la acțiunile sale, să vă pierdeți și să vă faceți panică în timpul unui tantru. Răspundeți calm, stați jos și așteptați până când copilul se calmează. După ce au pierdut un spectator violent reglat, copiii ajung rapid la simțurile lor. După aceasta, puteți vorbi împreună și înțelegeți cauza cauzelor.

Nu striga la copil sau nu-l pedepsi fizic.

Amintiți-vă, dacă vă comportați ca un copil agresiv, comportamentul său se va agrava.

Nu controlați copilul oriunde și peste tot, încercați să vă depășiți și să nu-l învățați. O opțiune bună ar fi să vină cu o datorie care va fi efectuată numai de copil de acum înainte.. De exemplu, apa florile. Explicați că, dacă nu sunt udate, vor dispărea. Cumpărarea unui animal de companie este, de asemenea, o contribuție uriașă la dezvoltarea independenței copiilor.

Vă sfătuim să urmăriți transferul Dr. Komarovsky despre copiii neascultători.

Informații furnizate în scop de referință. Nu faceți auto-medicație. La primele simptome ale bolii, consultați un medic.

sarcină

dezvoltare

sănătate