Cursuri de terapie de vorbire pentru copiii de 5-6 ani la domiciliu

Conținutul

Puritatea discursului preșcolar este cheia viitoarelor victorii ale elevilor. Nu este un secret faptul că copiii care au probleme cu pronunția sunetelor, învață mai rău. În plus, ele sunt mult mai închise, deoarece comunicarea, pe care vor trebui să o facă împreună cu colegii lor, ia prea multă putere.

Pentru a fi înțeles, acești copii trebuie să încerce și, prin urmare, în 5-6 ani, se formează complexe care pot însoți o persoană pentru tot restul vieții. Părinții pot ajuta copilul, acasă.

În acest material, vom prezenta unele dintre cele mai eficiente clase de terapie logopedică și tehnici de dezvoltare vocală pentru copiii de 5-6 ani.

Diagnosticul tulburărilor - când copilul are nevoie de ajutor?

Destul de des, părinții care observă anumite jonglerii cuvintelor și pronunția neclare a copilului lor crede greșit că odată cu vârsta totul va funcționa singur.

Există un adevăr în acest sens - aparatul de vorbire al copiilor de vârstă preșcolară este imperfect, este în curs de a deveni. O serie de probleme cu pronunția copiilor sunetelor reușesc cu adevărat să "depășească". Cu toate acestea, bazându-se pe aceasta este iresponsabilă, mai ales din moment ce nu toate defectele de vorbire sunt corectate cu vârsta singure.

La vârsta de 5-6 ani, copilul poate prezenta diverse tulburări care vor necesita o abordare diferită și ajutorul unor specialiști diferiți:

dislalie

Cu această încălcare, auzul copilului nu este deranjat, totuși nu există probleme pronunțate cu aparatul de vorbire pronunță incorect consoanele.

Cel mai adesea copiii confundă sunetele "Ш", "Ж", "Л", "Р". Un copil poate înlocui sunetul într-un cuvânt cu un cuvânt similar (scoarță de munte), poate chiar sări peste un sunet, poate pronunța în mod incorect - să paralizeze sau să sune.

gângăvit

La vârsta preșcolară, un astfel de defect apare cel mai adesea. Se manifestă într-o oprire cu pronunție și dificultate în pronunțarea ulterioară.

Motivele care pot cauza stuttering sunt multe - de la probleme neurologice la tulburări psiho-emoționale. La vârsta de 5-6 ani, defectul de vorbire este foarte pronunțat, nu poate fi confundat cu nimic altceva.

fârnâi

Astfel de copii preșcolari sunt considerați a fi "bățați". Uneori este destul de greu să înțelegi exact ceea ce spune copilul, deoarece pronunțarea "nasului" distorsionează chiar și sunetele simple ale limbii materne.

Destul de des motivul pentru un astfel de defect constă în ORL patologiede exemplu, congestia nazală datorată adenoidelor. Cu toate acestea, după tratamentul de către un otolaringolog, copilul poate continua să vorbească pentru o perioadă de obicei "în nas". Are nevoie de cursuri de terapie logopedică.

Subdezvoltarea vorbirii

În dezvoltarea normală a unui copil la vârsta preșcolară, nu există dificultăți în elaborarea unor propoziții, chiar lungi, în care sunt folosite cuvinte în diferite cazuri și indentări.

Atunci când vorbirea este subdezvoltată, un copil are dificultăți în a "lega" cuvintele individuale într-un lanț logic mare și există probleme cu sfârșitul unor cuvinte chiar cunoscute. Adesea, acest lucru se datorează faptului că părinții și persoanele în vârstă, atunci când comunică cu un copil ei înșiși au denaturat în mod deliberat cuvintele, au folosit numeroase sufixe diminutive (caliciu, placă, cizme), precum și "lisping".

Întârzierea vorbelor

O astfel de încălcare se poate datora lipsei de comunicare cu adulții, lipsa comunicării de dezvoltare, contactul cu colegii și poate fi, de asemenea, o consecință sau simptom al tulburărilor neurologice, patologiilor sistemului nervos central.

În plus față de orele de terapie la domiciliu, este recomandabil ca un copil să viziteze un neurolog, specialist în logopedie, pentru a participa la orele de grup.

Clasele de acasă privind pronunția sunetelor

Ocupațiile la domiciliu au unele avantaje în comparație cu ocupațiile de la terapeutul vorbitor la clinică. Acasă, copilul este familiar și ușor de înțeles, nu este nevoie să fii timid de străini. În forma unui joc, clasele de acasă nu oferă rezultate mai puțin decât o corecție în biroul unui terapeut de discurs profesionist.

Din păcate, defectele de vorbire din lumea modernă apar la copii mai des decât în ​​copilăria părinților lor. Ideea este abundența de informații, care înlocuiește în mare măsură nevoia de comunicare de la copii de la o vârstă fragedă.

În loc să se joace cu un prieten sau o prietena pe terenul de joacă, copiii preferă să-și petreacă timpul liber de la grădiniță pe Internet, jucând cu un comprimat sau computer, vizionând numeroase desene animate la televizor. Toate acestea nu contribuie la dezvoltarea vorbirii.

La domiciliu, părinții pot combina clasele de terapie logopedică cu pregătirea pentru școală. Este destul de simplu să faceți acest lucru, este suficient să combinați pronunția sunetelor și a silabelor cu jocuri care antrenează memoria, memorând rime și proză, învățând noi informații despre lumea din jurul copilului.

Dezvoltarea abilităților motorii fine în predarea desenului și scrisului contribuie, de asemenea, la îmbunătățirea aparatului de vorbire.

Clasele la domiciliu nu sunt doar jocuri educaționale și exerciții pentru corectarea defectelor de vorbire, ci și o comunicare plăcută și o interacțiune între copil și adulți. Aceasta va aduce beneficii, fără îndoială, tuturor participanților la acest proces.

Exerciții și jocuri pentru dezvoltarea vocală la domiciliu

Jocurile cu degetul vor ajuta la pregătirea pixurilor copilului pentru scriere și, în același timp, jocurile cu degetul vor ajuta la îmbunătățirea performanței aparatului său de vorbire. Pentru ei, puteți folosi seturi personalizate de gesturi - eroi ai bastioanelor preferate.

Puteți să vă compuneți pe propriile tale basme și povestiri, iar acest lucru va ajuta copilul să se dezvolte mai mult și imaginația. Este bine ca prezentarea "pe degete" să fie însoțită de versuri învățate cu elemente de chistogovorok.

Este mai bine să alegeți muștiucurile nu numai pentru un sunet de problemă, pe care copilul nu îl pronunță cu adevărat, ci și pentru alte sunete complexe. De exemplu, dacă un copil are probleme cu sinucigașul sau cu sunetul "L", merită să alegi cuvinte care să cânte, care vor necesita pronunțarea exactă a acestor sunete de la copil:

Și avem o mișcare - ciulinul a crescut

Pentru a ușura o mișcare, împrăștiați ciulinul!

Dacă aveți probleme cu sunetul "C", un astfel de șofer va face:

Su su su, su su, deci owl trăiește în pădure.

Sora mea și bufnita în pădure au adus cârnați.

Sa-sa-sa, sa-sa-sa, o viespe a venit la noi,

O vulpe a venit la noi, o libelule vizitate.

Dacă aveți probleme cu pronunția sunetului, "P" va ajuta la această rimă:

Ra-ra-ra, e timpul să ne întoarcem acasă,

Ru-ru-ru, trage un cangur,

Ro-ro-ro, ploaia care se scurge în găleată,

Ry-ry-ry, tigrii care sare din munte.

Puteți să vă scrieți cuvintele de vorbă, principalul lucru este să plasați sunetul problematic la începutul și la sfârșitul unei fraze, astfel încât să nu fie posibil să-l înlocuiți cu un alt sunet consonant sau omiteți-l complet. Nu este deloc dificil.

Cel mai de succes exemplu al unei vorbiri pură a fost cunoscut bunelor noastre bunicii și străbunilor. Acestea sunt toate cunoscute "Lyuli-Lyuli":

Lyuli-lyuli-lyuli, spiritele au zburat,

Gulyushki-ghouls, drăguț lapuli,

Oh luli-luli-luli, le-am purtat o coroană pentru ei.

Un efect excelent al terapiei logopedice are numeroase rime "populare" - "Gâscă-gâscă, ha-ha-ha" și alții care sunt familiari tuturor încă din copilărie.

Puteți construi o clasă după cum urmează:

  • Mișcări ritmice până la bătaia unui cântec sau a unui finisaj.Invitați copilul să meargă într-un cerc, mergând doar în timp cu poezia. Apoi, pașii pot fi modificați în sărituri mici până la bătăi.
  • Gimnastica respiratorie. După oferta activă de cinci minute, preșcolarul respiră adânc. În acest caz, el ar trebui să respire prin nas și să exhaleze prin gură într-un curent subțire.
  • "Colorație emoțională". După exercițiile de respirație, cereți copilului să repete concordanța cu culoarea emoțională. Permiteți mișcării și gesturilor să arate o vulpe, o bufniță, o viespe, gâscă etc. Ajuta copilul să creeze imagini amuzante pe care să le parodieze.
  • Melodii. Acum puteți cânta poezii și vorbiți. Dacă nu le poți pune chiar pe muzică simplă, așa cum au făcut străbunii noștri, cântând la leagănul "Lyuli-lyuli-guli", atunci poți să înveți o melodie specială. Astfel de piese pot fi găsite în numeroase lecții video despre sesiunile de terapie logică de pe Internet.
  • Următoarea etapă poate fi jocurile cu degetul. Rugați-l pe copil să vorbească din nou capitolele sau rima și să-și demonstreze complotul pe degete (indicele și mijlocul, plasate pe tampoane, pot descrie o persoană care merge pe jos și mlaștina palmelor în formă de cruce îndoită arată fluturarea aripilor gâștelor etc.
  • După exercițiile de mai sus, puteți trece la o călătorie mai relaxată - logică și cognitivă. Așezați-vă pe masă în fața imaginilor de animale prețioase și de insecte care au fost folosite în poezii. Cereți să le arătați și să le numiți pe cei care au sunetul "P" în titlu (pește, cancer, cioară) și apoi cereți să îi arătați și să îi numiți pe cei ale căror nume nu au "Z" (câine, bufniță, pisică). Acest exercițiu vă va ajuta copilul să învețe mai repede.
  • La sfârșitul clasei, cereți copilului să repete noua poezie și cuvinte individuale pentru tine. Faceți acest lucru de mai multe ori, în mod clar, fără a uita să lăudați copilul. Următoarea lecție ar trebui să înceapă cu această rimă nouă sau preșcolară.

Introduceți treptat în cifra de afaceri și în ghirlande ("Capul nu este cusut în colț, clopotul nu este într-un clopot", "Sasha a mers de-a lungul autostrăzii și a suflat aspirat", "Iarbă în curte, lemn de foc pe iarbă" etc.

Articulație Gimnastică și formare de pronunție

Faceți zilnic o gimnastică specială pentru aparatul de vorbire al copilului. Cu ea cel mai bun pentru a începe următoarea lecție. Acesta va pregăti mușchii, ligamentele, limba și buzele pentru a pronunța sunete dificile pentru un preșcolar.

Gimnastica are ca scop pregătirea mușchilor de mestecat, înghițit și facial, participă împreună la procesul de pronunție, fac din vorbire inteligibil și ușor de înțeles.

Nu numai buzele și limba, ci și organele respiratorii, pieptul, umerii, corzile vocale participă la procesul de pronunție. Luați în considerare acest lucru în timpul gimnastică și încercați să utilizați în mod egal toate componentele vocației.

Gimnastica ar trebui să se facă în timpul ședinței, este recomandabil să se efectueze 2-3 ore pe zi, în timp ce fiecare trebuie să dureze nu mai mult de 5 minute, timp în care copilul trebuie să efectueze 2-3 exerciții din complex.

Anterior, părinții vor trebui să-și stăpânească singuri propriile exerciții pentru a putea demonstra un preșcolar și pentru a obține o performanță clară și curată. Pentru dezvoltarea buzelor merită realizate exerciții simple, cum ar fi ținând buzele într-un zâmbet, iar dinții trebuie să fie complet închise.

Ar trebui să începeți cu 30 de secunde și să păstrați treptat un zâmbet timp de 1-2 minute. De asemenea, dezvoltă în mod eficient articularea tubului de pliere a buzelor. Principiul este același - în primul rând, tubul din buze trebuie păstrat timp de 20-30 secunde, însă treptat crește durata exercițiului.

Va fi un pic mai greu să-ți dai buzele într-un geam, în timp ce dinții sunt bine închise, iar buzele sunt scoase de paie, dar se deschid, astfel încât să vezi dinții. Treptat, sarcinile complică și adaugă mișcări, ceea ce ar trebui să ofere mobilitate buzelor.Astfel, buzele din tubulatură pot fi deplasate într-un cerc, la stânga și la dreapta, în sus și în jos, reprezentând trunchiul unui elefant sau nasul purceiului.

Buzele întinse, îndoite ca un pește, închise și deschise. Așa se face o conversație amuzantă de pește în fundul mării. Și dacă expiră prin gură, forțându-vă buzele să vibreze din fluxul de aer, veți obține un cal furios, foarte amuzant, care snortă exact ca și adevăratul lucru.

Un joc foarte amuzant în care copilul trebuie să deseneze ceva în aer cu un creion între buzele lui va ajuta la întărirea buzelor copilului. Sarcina unui adult este de a ghici ce a reprezentat copilul.

Pentru a-ți instrui obrajii, poți să te joci cu baloane, să îți umflezi obrajii și să le ții în această stare cât mai mult timp posibil. În acest caz, puteți face fețe amuzante. Dacă umflați rândul drept și apoi stânga pe obraz, veți primi un hamster și, dacă trageți ambele obraji în gură și țineți-le în acea poziție, veți obține un gopher foame și amuzant.

Puteți să vă exersați limba prin portretizarea unui câine. Pentru a face acest lucru, scoateți limba și relaxați-vă pe buza inferioară. Puteți combina acest exercițiu cu respirații scurte și gura exhalațiilor. Dacă scoateți vârful intens al limbii, puteți să jucați țânțarii și să vă mișcați limba în sus și în jos și la stânga și la dreapta, precum și să o îndoiți într-un tub, vă va ajuta nu numai să petreceți cinci minute de timp liber cu plăcere, ci și să instruiți mușchii limbii.

Antrenamentul maxilarului se poate face cu plăcere dacă copilul împreună cu mama lui încearcă să descrie o maimuță, maxim "îndoind" maxilarul sau un leu furios, întinzând maxilarul inferior într-un zâmbet și făcând o mângâiere caracteristică.

Sfaturi pentru părinți

Este necesar să se înceapă cursurile de terapie vocală numai după ce copilul a fost examinat de specialiști - un ORL, un neurolog și un vorbitor-terapeut. Ele vor ajuta la găsirea adevăratelor cauze ale unui defect de vorbire și vor sugera câteva tehnici care vor viza eliminarea unui anumit defect la un anumit copil, având în vedere caracteristicile sale anatomice și alte caracteristici. Explorarea terapiei de vorbire va ajuta să stabiliți în ce parte a aparatului de vorbire există o clipă sau alt obstacol.

Angajarea cu copilul ar trebui să fie zilnic. Copilul ar trebui să aibă posibilitatea de a practica în mod constant noi mișcări și pronunții. La început, preșcolarul se poate plânge de oboseală, deoarece formularea corectă a aparatului de vorbire pentru el din nou. Cu toate acestea, treptat, va deveni natural, totul se va dovedi fără mult efort, formularea normală a buzelor și a limbii va deveni normă.

Părinții ar trebui să inițieze începerea cursurilor doar atunci când copilul este bine odihnit, mâncat, are o stare bună, este gata să se joace și are cursuri. Prin forță, prin coerciție, cursurile de terapie logopedică nu sunt efectuate, deoarece nu le va aduce beneficii minore dacă copilul le tratează ca serviciu.

Mama și tata trebuie să fie răbdători, deoarece procesul de corectare a defectelor de vorbire este destul de lung și dureros.

Nu-l certați pe copil dacă nu primește ceva. Dar realizați întotdeauna executarea exactă a exercițiului. Pentru a face acest lucru, îl puteți ajuta copilul - cu mâinile, o spatulă, o linguriță. Limba și buzele trebuie să fie în poziția corectă.

Nu ezitați să întrebați experții pentru sfaturi. De asemenea, este recomandabil să se familiarizeze cu literatura de specialitate privind terapia logopedică. Pentru aceasta varsta, puteti recomanda cartea N. Teremkova "Tema terapiei vorbelor pentru copiii de 5-7 ani", "Lectii de vorbire terapeut - jocuri pentru dezvoltarea discursului" E. Kosinova si "Fun logorhythmics" E. Zheleznova. Dacă doriți să ajutați copilul să facă față unui defect de vorbire, merită să începeți să citiți aceste cărți.

În următorul videoclip veți găsi mai multe informații despre evoluția vorbirii la un copil de 5-6 ani.

Informații furnizate în scop de referință. Nu faceți auto-medicație. La primele simptome ale bolii, consultați un medic.

sarcină

dezvoltare

sănătate