Dictarea grafică a celulelor pentru prescolari

Conținutul

Pregătirea pentru școală este o etapă îndelungată în dezvoltarea copilului dumneavoastră. Începutul orelor nu trebuie să aibă loc mai devreme de un an înainte de acest punct. Profesorii și părinții au o mare selecție de diferite exerciții și sarcini în matematică pentru a atinge acest obiectiv. Dintre acestea, dictările grafice asupra celulelor prescolari nu au o importanță prea mică.

Distracție sau provocare?

Pentru mulți tipi, aceste imagini din celulă într-un notebook sunt un joc interesant și divertisment distractiv. Este important ca un adult să nu transforme această ocupație într-o datorie plictisitoare, plictisitoare, în care un copil este criticat pentru eșecuri. Și atunci copilul va fi întotdeauna fericit să facă.

Dar mulți copii pot avea dificultăți. Cel mai adesea, acestea sunt legate de faptul că copilul nu a învățat încă contul în termen de 10 ani, confundă conceptele "dreapta-stânga", "de sus în jos". În acest caz, adulții trebuie să-i ajute pe miezuri să evite greșelile, să le corecteze, să laude pentru un rezultat pozitiv.

Vârsta de la care să se angajeze

Începutul de a desena cutii cu un copil poate fi deja de 4 ani. Prima temă la această vârstă ar trebui să fie ușoară. La început, puteți efectua sarcina împreună cu copilul pe o placă sau pe o foaie de hârtie, astfel încât să poată vedea cum să se miște. Pentru incepatori, desenarea unor forme geometrice simple este destul de potrivita. Puteți începe cu imaginea unui pătrat, a unui dreptunghi, a modelelor simple. Puteți învăța să vă mișcați în diagonală de la imaginile unui triunghi, unui trapez, unui romb.

La vârsta de 5 ani, un copil poate desena imagini simple din dictatură fără suport vizual.. De exemplu, îl puteți oferi să prezinte o floare pe hârtie. De asemenea, un preșcolar de cinci ani se poate descurca bine cu desenarea unei case sau a unui avion.

Pentru copiii cu vârste cuprinse între 6 și 7 ani, sarcinile pot începe să fie complicate prin introducerea mai multor linii în diagonală. Un exemplu de astfel de sarcină poate fi un desen rachetă.

Metoda de dirijare a cursurilor

Începeți lecția cu pregătirea locului de muncă și a materialelor necesare. Desenele sunt realizate într-un notebook cu un creion. Pentru ca copilul să aibă posibilitatea de a corecta eroarea, aveți nevoie de o radieră, cu care sunt eliminate liniile greșite. Un adult ar trebui să pregătească sau să imprime instrucțiuni cu un eșantion de sarcină. Nu poți spune copilului ce fel de imagine va fi scopul dictei grafice. După executarea corectă, el va vedea rezultatul pe foaia sa.

De regulă, manualul sugerează denumiri numerice cu săgeți, cum ar fi 2, 3 ←. Numerele, în acest caz, indică numărul de celule prin care trebuie să vă deplasați într-o anumită direcție. O săgeată indică spre ea, care este desenată lângă număr. Deci, în exemplul nostru ar trebui să citim: mutăm 2 spații, 3 spații în stânga. Ei încep mișcarea din punctul de referință, pe care adultul îl pune pentru copiii mai mici, iar prescolarii mai în vârstă pot fi deja oferite să o pună pe cont propriu.

Înainte de a începe o lecție pentru prescolari, trebuie să repetați cu ele contul în termen de 10, conceptele "dreapta-stânga", "de sus-jos".Poți să-i ceri să arate ce înseamnă "a te muta în partea dreaptă, a te deplasa în sus, la stânga, și te mișca în jos".

în sine realizarea dictaturii grafice Încercați să diversificați includerea în lecția de răsturnare a limbii, chistovrochek, ghicitori, exerciții pentru degete, exerciții fizice, discutați despre rezultate și o conversație sau poveste. Este de dorit ca tot ce este inclus în lecție să fie pe același subiect ca și desenul.

Înainte de a efectua o dictare grafică, dați copilului o mentalitate pentru a încerca să deseneze linii netede și îngrijite și să fiți foarte atenți atunci când efectuați sarcina.

După terminarea dictaturii, asigurați-vă că lăudați copilul pentru rezultatul obținut, dacă este necesar, împreună cu el găsi locul în care a făcut o greșeală și a corectat-o. În cazul în care copilul are o dorință, atunci îi puteți oferi să coloreze imaginea finalizată sau să o umbrească. Dacă copilul nu este încă obosit și dorește să continue lecția, atunci îl puteți cere să vadă cu el un desen pe celulă, și apoi cu el să elaboreze o dictatură grafică asupra figurii sale.

Modalități de realizare a dictărilor grafice

A efectua o dictare grafică poate fi diferită.

 • Pentru acei băieți care încep să se angajeze în ei, cel mai simplu mod este potrivit - dictat de un adult. În acest caz, profesorul sau părintele dictează copilului câte celule și în ce direcție se mișcă.

Un exemplu de astfel de dictare este dictatura "Câinele“. Sarcina este realizată de instrucțiunile de dictare a adulților.

 • A doua modalitate este de a oferi copilului o foaie de hârtie pe care sunt scrise instrucțiunile pentru sarcină și se stabilește punctul de plecare de la care trebuie să se miște copilul. Copilul însuși privește numărul de celule și direcția de mișcare.

Vedeți dictarea grafică ca exemplu.

 • "Machine"
 • „Calul“
 • „Navă“
 • A treia cale este desenarea prin simetrie. În astfel de dictaturi, copilului i se oferă o foaie care arată jumătate din desen și atrage o linie de simetrie. Copilul încheie desenul, numărând simetric numărul necesar de celule.

Aici, un adult atrage jumătate din pomul de Crăciun și atrage o linie de simetrie. Copiii sunt încurajați să termine a doua jumătate simetric.

 • A patra metodă este potrivită deja pentru copiii mai mari. Aici copilului i se oferă o foaie cu un eșantion de dictare grafică. Copilul de pe foaia sa ar trebui să tragă aceeași imagine ca și în eșantion, numărând independent numărul necesar de celule și determinând direcția în care trebuie să se miște. Astfel de dictaturi pot fi nu numai sub forma unor linii de desenare în celule, ci și prin pictarea numărului necesar de celule complet cu creioane colorate. Drept urmare, copilul din notebook-ul se transformă într-o imagine colorată și frumoasă.

O opțiune simplă ar putea fi un desen "elefant“. Oferiți copilului numai imaginea finită și puneți un punct de la care trebuie să se miște.

În același mod, puteți oferi copilului să deseneze un "șarpe", care este de asemenea ușor de realizat (instrucțiunea trebuie eliminată, oferind doar versiunea finală) sau "veveriță".

Sunt mai dificile sarcini

Și va fi chiar mai dificil să realizați astfel de scheme:

Beneficiile misiunilor

Rezultatele pozitive din lucrul cu dictaturile grafice pot fi văzute deja în 2-3 luni, dacă le oferiți în mod regulat copiilor preșcolari, cel puțin de câteva ori pe săptămână. Există chiar și o metodă de diagnostic D. B. Elkonin, care se numește "dictare grafică". Scopul său este de a determina nivelul de dezvoltare a copiilor preșcolari a condițiilor necesare activităților de învățare. La urma urmei, ei oferă o bună asistență în pregătirea de filme pentru școală.

Efectuând dictaturi grafice, copilul își pregătește mâna cu litera, stabilește noțiunile "dreapta-stânga", "de sus în jos", învață să navigheze în spațiu și pe foaia de notebook, fixează scorul în 10.Copiii învață să se concentreze asupra a ceea ce spune un adult, să îl înțeleagă și să lucreze în conformitate cu instrucțiunile pe care le oferă. Fără această abilitate, școlarizarea va fi foarte dificilă pentru ei.

Vă oferim să vizionați videoclipul pe măsură ce copilul scrie dictatura grafică în practică.

Dictările grafice promovează dezvoltarea capacității de a ține atenția asupra unei sarcini specifice, de a dezvolta imaginația spațială, gândirea, fantezia, creativitatea, perseverența. Copilul învață să-și coordoneze mișcările.

Desenarea în celule ajută la depășirea dificultăților pe care mulți copii le au în perioada inițială de formare, cum ar fi vigilența ortografică nedezvoltată, absența minții. Ele contribuie, de asemenea, la faptul că extinderea orizonturilor copilului, mărind vocabularul său. Copiii sunt introduși în moduri diferite de a ilustra obiecte pe o foaie de hârtie.

Puncte importante

Efectuarea unei dictaje grafice este un joc interesant pentru un copil. Că pentru prescolari activitatea de conducere. Adulții care decid să se angajeze cu copilul trebuie să-și amintească întotdeauna acest lucru.

 • Lăudați-l pe copil pentru un desen de succes.
 • Nu speriți miezul pentru munca nereușită.
 • Ajutați-l să găsească și să corecteze eroarea.
 • Nu grăbiți copilul în procesul de desen.
 • Nu vă grăbiți să vă deplasați la versiuni mai complexe ale desenelor, mai ales dacă copilul face încă greșeli în cele simple.
 • Încurajați-vă copilul să ia o astfel de dictare pe cont propriu.
 • Lăsați-l să culoarea sau umbra lucrării terminate, dar nu insistați asupra acesteia.
 • Amintiți-vă că copiii nu se pot angaja pe termen lung. Pentru prescolari mai mari, durata maximă a clasei ar trebui să fie de cel mult 25-30 de minute.
 • Nu insistați să continuați munca dacă bebelușul este obosit.
 • Tine clasele într-o varietate de moduri. Spuneți copilului povesti interesante despre subiectul fotografiat.
 • La început, ajută-i pe fâșii prin completarea sarcinii cu el pe foaia sau pe tablă, astfel încât copilul să poată vedea cum și unde să meargă, să învețe să numere celulele în direcția corectă.
 • Este foarte important ca un astfel de joc să fi aprins interesul copilului și nu a devenit pentru el o datorie plictisitoare și neplăcută.

Sfaturi practice despre scrierea unei dictaturi grafice la domiciliu.

Informații furnizate în scop de referință. Nu faceți auto-medicație. La primele simptome ale bolii, consultați un medic.

sarcină

dezvoltare

sănătate