Dezvoltarea memoriei la copiii de vârstă preșcolară

Conținutul

Memoria este unul dintre procesele mentale necesare, fără de care dezvoltarea intelectuală a copilului este imposibilă. Trebuie să se acorde suficient timp dezvoltării sale la vârsta preșcolară. Cu ajutorul său copilul va putea să primească noi cunoștințe, să cunoască lumea sau să studieze la școală, să dobândească cunoștințele și abilitățile de care are nevoie. În cursurile de dezvoltare a memoriei, îi veți învăța pe copii cum să memoreze, să salveze și să reproducă informații utilizând exerciții și jocuri simple.

Caracteristici speciale

Pentru copiii preșcolari memorarea mecanică a informațiilor este caracteristică, fără reflecție. Sarcina adulților este să-i învețe pe copii să facă acest lucru conștient, interpretând logic noile cunoștințe. Memorarea involuntară și reproducerea informațiilor ar trebui să treacă treptat la conștient.

În primul an al vieții unui copil, se dezvoltă memoria motorului, care se exprimă în reflexe condiționate.

O miros poate memora miscarile si actiunile. Acest lucru este deosebit de bun dacă sunt însoțite de emoții (sau dacă el înțelege rezultatul acestor acțiuni). Copilul învață să stea, să stea, să se târască, să ia obiecte cu mâinile și multe altele.

Memoria figurativă se dezvoltă până la doi ani. Karapuz recunoaște rudele și prietenii, mirosurile, gusturile, vocile. La această vârstă, există o dezvoltare activă a sistemului nervos al copilului, creșterea cantității de informații. La vârsta de 3 ani, gândirea logică se dezvoltă în mod activ, vocabularul se extinde. Puteți vorbi deja despre apariția memoriei verbale logice.

Până la aproximativ 4 ani, a fost dezvoltată o memorie mecanică. Se caracterizează prin amintirea a ceea ce copilul efectuează acțiuni. Dacă părinții doresc ca un copil la această vârstă să își amintească mai bine unele informații, trebuie să-l captivați și să-l interesați. Rezultatul în acest caz va fi mult mai bun.

De la vârsta de 5 ani putem vorbi deja despre dezvoltarea memoriei arbitrare. În această perioadă de vârstă, copilul poate folosi deja tehnici speciale pentru a memora mai bine informațiile.

Tipuri de memorie

În funcție de durata de stocare a informațiilor, de obiectele memorate, de gradul de reglare volițională, memoria este clasificată diferit.

Termenii memoriei sunt următoarele:

 • Pe termen scurt - în acest caz, informațiile sunt amintite cu ușurință, dar apoi uitate.
 • Pe termen lung - materialul poate fi reprodus chiar și după o lungă perioadă de timp.

Memorarea memoriei obiectelor:

 • vizual - atunci când imaginea este amintită (persoane, situația din jurul și așa mai departe).
 • auditoriu - memorarea a ceea ce se aude.
 • Motor (motor). Se caracterizează prin memorarea diferitelor mișcări - în funcție de circumstanțe: dans, crawling de copil, mâini de lucru cu tacâmuri.
 • Emoțională. Dacă un copil are brațul ars cu un fier, atunci nu se va mai apropia de el, aceste emoții sunt mult mai bune decât orice interdicție a părinților va ajuta să înveți regula.
 • aromă - memorarea gusturilor.
 • olfactiv - memorie pentru mirosuri diferite.
 • Tactil (tactil) - miezul își amintește sentimentele atunci când atinge diverse obiecte.

Toate aceste tipuri de memorie pot fi combinate într-o singură - memorie figurativă.

Verbal-logic - capacitatea de memorare a cuvintelor, apare în paralel cu dezvoltarea discursului.

Metodele de învățare se disting:

 • mecanic - în această privință, se pierde semnificația materialului memorat, se învață doar ceva concret. Dacă aceste cuvinte sunt ordinea în care au fost propuse. Dacă acestea sunt acțiuni, atunci este în ordinea în care au fost repetate. Acest tip de memorie este foarte solicitat când învață cuvintele străine, înregistrarea și pronunția lor, învățând un dans.
 • logic - este notabil pentru memorarea sensului memorat. Materialul care trebuie amintit este supus unei analize atente, împărțit în părți semantice. Ideea principală a fiecăruia dintre ele și relația dintre ele sunt determinate. Cu ajutorul acestor tehnici, cel mai important lucru din text este evidențiat și amintit, esența sa.

Gradul de reglementare voluntară emit:

 • memorie arbitrară - să memoreze materialul necesar pentru a face un efort;
 • involuntar - nu este nevoie de efort, totul este amintit de el însuși.

Jocuri recomandate și exerciții

Există câteva exerciții deosebit de eficiente, dar simple.

- Ce sa întâmplat?

5-6 articole sunt prezentate pe masă în fața bebelușului și i se oferă timp să le memoreze. După aceasta, miezul trebuie să se întoarcă de la masă, iar prezentatorul în acest moment schimbă o pereche de jucării sau curăță 1-2. Sarcina copilului în joc este să restabilească secvența corectă sau să spună ce a dispărut de pe masă. Exact același joc poate fi jucat cu imaginile subiectului.

"Ține minte ce sa întâmplat"

Exercitarea se descurcă cu pregătirea memoriei pe termen lung. Cereți-i copilului să-și amintească și să împărtășească ceea ce sa întâmplat ieri. Lasă-l să încerce să-ți spună totul cât mai detaliat posibil.

Jocul "Nume"

Puteți juca acest joc atunci când vă aflați într-o coadă, pe drum spre magazin, în orice moment - dacă este nevoie să luați un copil cu ceva pentru a se comporta în liniște. Cereți-i să numească cele cinci nume ale băieților, apoi cele cinci nume ale fetelor, apoi jocul continuă în aceeași ordine. La început, bebelușul va numi numele celor mai apropiați de el, de prieteni și de cunoscuți, dar după aceea va începe să-și amintească numele pe care le-a auzit vreodată.

Lingură de limba

Învățarea acestora ajută nu numai la dezvoltarea discursului preșcolar, ci și la formarea memoriei. Acordați atenție faptului că acest lucru ar trebui să fie "apropo" - în joc, cu minute gratuite. Puteți oferi copilului dvs. să organizeze o competiție, care să facă față mai bine sarcinii. În acest caz, câștigătorul trebuie să primească în mod necesar o laudă sau un premiu nesemnificativ. Întreabă-ți miezul să repete după tine, iar a doua zi să-l amintești.

Jocul "Cuvinte"

Există două variante ale jocului.

 1. Lăsați copilul să vă spună orice literă a alfabetului. Începeți să luați rândul cuvintele din această scrisoare.
 2. Cereți copilului să numească un cuvânt.. Apoi trebuie să denumiți cuvântul care începe cu ultima literă a celei anterioare. Jocul este foarte asemănător cu jocul bine cunoscut "Orașele".

"Drumul spre casă"

Când te plimbi destul de departe de casa ta în timp ce te plimbi cu un copil, îi poți oferi acest exercițiu - să-ți arăt drumul spre casă. Bineînțeles, controlați strict acest proces. Pe drum, atenție la lucrurile mici care pot fi foarte utile atunci când cauți un drum: semne magazin, copaci neobișnuit, case vizibile. Apoi data viitoare el va încerca să facă totul singur.

ierbar

Ieșiți pe stradă cu copilul, puteți aduna frunze și flori diferite, pronunțând în același timp numele fiecărei plante. Acasă, pliază aceste frunze într-un album și se usucă. După un timp, le puteți examina și le puteți cere copilului să-și amintească ce au fost numite aceste plante. Mai târziu, le puteți folosi în artizanat.

"Nume un cuplu"

Acest exercițiu ajută la formarea memoriei asociative (semantice).Spuneți copilului dvs. câteva cuvinte care sunt legate de semnificație: căldură și vară, supă și prânz. Începeți cu 5-6 perechi. Vorbește-le în mod clar. Apoi rugați-l să repare cel de-al doilea cuvânt din pereche, numindu-l pe primul. Treptat, sarcina poate fi complicată prin oferirea mai multor perechi.

"Repetă după mine"

Denumirea preșcolarului 10 cuvinte care nu sunt legate de semnificație. Și acum lăsați-l să-și amintească cuvintele pe care le-ați vorbit. Acest exercițiu perfect tratează memoria auditivă.

repovestirile

Învățați copilul să redevină lucrarea pe care a citit-o, desenul pe care la văzut, povestea pe care a auzit-o. Înainte de a merge la culcare, cereți să vă povestesc despre evenimentele interesante de astăzi. Acest exercițiu este o pregătire bună pentru dezvoltarea memoriei.

"Amintiți-vă și desenați"

Dați copilului 1 minut pentru a vedea imaginea. Ar trebui să încerce să-și amintească de ea. După aceasta, imaginea se închide și copilul este invitat să-l deseneze, reproducând toate detaliile cât mai exact posibil.

Sfaturi

Modul în care se dezvoltă memoria dvs. este afectat de mulți factori. Printre acestea - mâncare, rutina zilnică, stilul de viață al puilor, activitatea fizică, timpul petrecut împreună cu părinții. Recomandări utile:

 • Încercați să limitați utilizarea de dulce și făină. Înlocuiți-l cu alimente sănătoase: diverse tipuri de nuci, cereale, brânză tare, diverse verdețuri, semințe. Este foarte util să mănânci pește gras, legume, fructe și fructe de pădure, ficat, carne albă.
 • Observați regimul zilnic.
 • Copilul ar trebui să petreacă cel puțin 2-3 ore în aerul proaspăt., este necesar pentru îmbogățirea celulelor creierului cu oxigen.
 • Asigurați-vă că ați pus copilul la culcare la timp, chiar dacă nu vrea. Făcând asta în fiecare zi în același timp, îi înveți pe copil și, treptat, toate problemele legate de ouat vor dispărea. Somnul în timpul zilei este, de asemenea, de dorit.
 • Asigurați-vă că copilul este activ din punct de vedere fizic. Acestea pot fi jocuri în aer liber cu prietenii, sporturi, dans, ciclism, patinaj sau schi. Încercați să limitați timpul petrecut când jucați jocuri pe calculator sau vizionați emisiuni TV.

Capacitatea unui copil de a-și memora este foarte dependentă de timpul petrecut de părinții săi. Joacă-te cu el în jocuri educaționale, citește cărți, învață poezii, spune-i cât mai mult posibil, noi și interesante, desenează și cântă cântece. Toate acestea vor contribui la dezvoltarea memoriei.

Metodele de joc pentru dezvoltarea memoriei copilului pot fi vizualizate în acest videoclip.

Informații furnizate în scop de referință. Nu faceți auto-medicație. La primele simptome ale bolii, consultați un medic.

sarcină

dezvoltare

sănătate