12 luni 2 ani

Dezvoltarea copilului la 1,5 ani

Conținutul

Un copil de 18 luni devine tot mai independent și sociabil. El reușește deja să lege cuvintele în fraze scurte. Abilitatea de mers pe jos este, de asemenea, îmbunătățită, datorită căreia copilul studiază lumea cu mare viteză și curiozitate. Să aflăm în detaliu ce sa schimbat pe măsură ce copilul crește, ce abilități îl face un copil de 1,5 ani să se bucure de părinți, cum să evalueze dezvoltarea copilului și cum să-l stimuleze.

Copil de 1,5 ani cu mama
În primul rând, copilul are nevoie de îngrijirea mamei și a tatei

Elemente de vârstă

 • Copilul de 18 luni a încetat deja să cioară pe picioare drepte, răspândindu-și brațele în părțile laterale pentru a menține echilibrul. Acum, miezul face pași mici, nu plantează coatele și practic nu cade. El a învățat, de asemenea, să se întoarcă în timp ce merge și să evite obstacolele Pe măsură ce se îmbunătățește coordonarea, copilul începe să încerce să alerge.
 • Un copil la vârsta de 1,5 ani este foarte sociabil. El dorește să ia parte la toate evenimentele pe care le vede și, de asemenea, interesat de alte persoane. Răcită cu plăcere joacă cu alți copii, copiind acțiunile lor.
 • Dezvoltarea intelectuală a unui copil de 18 luni este de asemenea ridicată. Copilul a devenit mai inteligent, a învățat să-și formeze mucegaiuri și să construiască turle. Copilul reușește să stabilească sarcini și să se gândească la planul lor de implementare. De exemplu, dacă doriți să obțineți un măr de pe raft, copilul va pune un scaun pe bufet.
 • Problema vocabulară a unui copil de această vârstă crește zilnic. Puternic vorbind nu numai cuvinte simple înțelese de părinți, ci și bâlbâi în propria sa limbă.
 • La vârsta de 1,5 ani, copilul se simte ca o persoană. După ce a realizat că copilul este capabil să efectueze mai multe acțiuni fără ajutor, independența sa crește. Râul încearcă să mănânce, să se dezbrace, să se spele, să transporte un cărucior.
Un copil de 1,5 ani care se joacă cu vopsele
Copilul învață în mod activ lumea și se dezvoltă

Înălțime și greutate

Comparativ cu indicatorii în 1 an un copil de 18 luni adaugă aproximativ 1300 de grame și aproximativ 6-7 centimetri înălțime. Circumferința toracelui în această perioadă crește cu 1,5-2 cm, iar circumferința capului - cu 1-1,5 cm.

Indicatorii medii de dezvoltare fizică, precum și limitele normelor acestor indicatori, am prezentat în tabel:

indicator

Media pe o perioadă de 1,5 ani

Limitele normei pentru băieți de 1,5 ani

Limitele normei pentru fete de 1,5 ani

greutate

10200-10900 g

8800-13700 g

8100-13200 g

creștere

80,7-82,3 cm

76,9-87,7 cm

74,9-86,5 cm

Circumferința capului

46,2-47,4 cm

44,7-50 cm

43,5-49 cm

Circumferința pieptului

49,9-50,4 cm

47,4-53,9 cm

47,8-52,9 cm

Diversificați-vă ziua cu O. Teplyakova, expert în dezvoltarea intelectuală, folosind metoda "Little Leonardo".

Calculați programul de vaccinare
Introduceți data nașterii copilului

Rutina zilnică

Pentru un copil de 18 luni, este foarte important să aveți un regim zilnic, deoarece vă permite să organizați în mod corespunzător perioadele de veghe ale copilului, să vă asigurați un somn bun pentru copil și o dietă corectă. Copiii de această vârstă dorm aproximativ 14 ore pe zi. Cea mai mare parte a acestui timp este petrecută pentru odihna de noapte (durează 10-11 ore), iar restul timpului în care copilul are suficient somn în timpul zilei.

Mulți copii la vârsta de 1,5 ani încă mai doresc să doarmă de două ori pe zi, primul somn fiind de aproximativ 2 ore, iar al doilea (după-amiaza) este mai puțin durabil. La 18 luni, unii copii au o tranziție la un vis în după-amiaza, care durează 2,5-3 ore.

La plimbări cu un copil de 1,5 ani se recomandă să meargă de două ori pe zi. Dacă vremea este bună, merită să organizați o plimbare pentru a avea un pui de somn (atunci copilul va dormi în aer liber). În funcție de vreme, durata plimbărilor zilnice poate fi de 2-6 ore. Nu se recomandă o plimbare dacă temperatura aerului este sub -10o, un vânt puternic sau ploi abundente.

Mâncarea unui copil la vârsta de 1,5 ani rămâne de cinci ori pe zi, cu intervale de timp între alăptările de până la 4 ore. Oferiți mâncăruri în același timp în fiecare zi și nu permiteți pauze foarte lungi între mese. În medie, bebelușii în vârstă de 18 luni mănâncă de la 1000 până la 1300 ml de alimente pe zi (mai exact, volumul zilnic poate fi găsit prin împărțirea greutății copilului cu 9). La o masă, copilul mănâncă aproximativ 200-260 de ml de alimente.

Pentru mulți copii, care au fost alăptați până la vârsta de 1,5 ani, procesul de înțărcare începe. Doctorii sfătuiesc să o facă gradual, apoi pieptul mamei și psihicul bebelușului nu vor suferi. În cazul în care mama încă alăptează, ea va observa că în timpul zilei, miezul își reamintește cel mai adesea pieptul (mai ales înainte de culcare, după masă, după cădere și în situații similare), dar noaptea (mai ales dimineața) suge foarte activ.

alăptează copil de 1,5 ani
Dacă este posibil, mențineți alăptarea până la 2-2,5 ani

Alimentația bebelușului de un an și jumătate devine din ce în ce mai diversă. Acesta conține deja dulciuri, sare, ierburi proaspete, unele condimente. Cu toate acestea, alimentele rămân copilărești și diferă semnificativ de adult. Crumbs încă nu pot mânca prajit crenvursticarne afumată cârnați, carne grasă, ciuperci, ciocolată, fructe exotice și alte produse.

În jur de o oră, la fiecare 1,5 ani este foarte dificil să fie cu un copil, atât de multe mame se sparg. Pentru informații despre cum să nu strigi la copil, consultați videoclipul lui Larisa Sviridova.

Ce copil ar trebui să poată?

Majoritatea copiilor în 1.5 ani pot:

 • Nu mergeți fără sprijin. Unii bebeluși pot alerga deja și pot sări.
 • Urcați pe canapea.
 • Vorbiți până la 20-40 cuvinte litere.
 • Există o lingură.
 • Înțelegeți multe dintre ceea ce spune un adult (pentru a răspunde la întrebări și întrebări).
 • Îndoiți-vă când doriți să ridicați o jucărie.
 • Trageți jucăria legată de un șir.
 • Indicați la elementul care îl interesează.
 • Întoarceți paginile de carton ale cărților pentru copii. Afișați imagini familiare în cărți.
 • Urcați și coborați scările.
 • Construiți un turn folosind 2-4 zaruri
 • Aruncați mingea și împingeți-o cu piciorul.
 • Băut dintr-o ceașcă.
 • Arătați părți ale corpului.
 • Scoateți independent pantofii și hainele.
 • Desenați cu creioane și creioane.
 • Unii copii cer o oală.
Copilul pe oală în ultimii 1,5 ani
Vara după 18 luni este considerată un moment ideal pentru a se adapta la oală, potrivit lui Komarovsky

Pentru a afla cum să predați o crudă pentru a cere o oală și dacă merită să vă îngrijorați dacă un copil nu merge la 18 luni, vedeți următorul videoclip de la dr. Komarovsky.

lecții

 1. Pentru a dezvolta logica, invitați un copil dintr-o varietate de elemente diferite pentru a colecta numai acelea cerute de mamă (de exemplu, numai în roșu sau numai bile).
 2. Învățați copilul să sorteze jucăriile după culoare și dimensiune, precum și în funcție de formă.
 3. Oferiți zâmbetul pentru a colecta puzzle-uri de la 2 părți, precum și pentru a face cifre simple (ciuperci, case) de la 2-3 părți.
 4. Dă-i copilului pentru inserții de cadre de joc, precum și sortare. În plus, jucați cu îmbrăcăminte, blocări, ciocniri.
 5. Învățați-le pe miezuri să creeze cuburi de diferite mărimi, piramide și să construiască un turn de pliere între ele.
 6. Pentru a vă dezvolta atenția, oferiți-mi friabilele să caute o pereche folosind cărți lotto, șosete sau mănuși pentru acest joc.
 7. Oferiți-i să găsiți un obiect în cameră, după nume sau prin caracteristicile sale (găsiți moale, găsiți albastru).
 8. Redați ascunzătoarea cu copilul, pentru ca copilul să vă găsească ușor.
 9. Învățați copilul în proprietățile jocului obiectelor. Lăsa copilul să învețe să le distingă în funcție de mărime, temperatură, cantitate, formă geometrică, culoare, înălțime, moliciune, uscăciune, curățenie și alte caracteristici.
 10. Comunică cu copilul despre acasă, transport, vegetație, animale, alimente, mobilier, părți ale corpului, fenomene naturale și multe altele.
 11. În plus față de desen cu creioane și marcaje, oferiți o crumbs de vopsea. Puteți desena cu degetele, burete, perie.
 12. Începeți învățarea colorării (vopselele sunt cele mai potrivite pentru acest lucru).
 13. Sculptură din aluat sau plasticină, făcând prăjituri și cârnați. De asemenea, faceți cu miezurile de aplicație folosind hârtie rupt sau grits.
 14. Oferiți nuiele pentru a strânge nu numai inelele piramidale, ci și margelele mari.
 15. Când jucați cu apă, arătați-i copilului cum să colecteze apă cu un burete și apoi stoarceți un burete.
Pat cu jucării în baie
Petreceți timp în baie cu beneficii, jucați jucării

Sfaturi pentru părinți

 • Obțineți jucăriile dvs. de calitate pentru copii. Ele ar trebui să fie strălucitoare, cu o formă interesantă și plăcută pentru textura atingerii.
 • Alocați timp pentru "citirea" în comun a cărților, revizuirea imaginilor cu arahide și discutarea acestora.
 • Discutați frecvent cu copilul și ascultați cu atenție cuvintele sale. Întrebați din nou și clarificați ceea ce a spus copilul dvs., astfel încât să puteți avea un dialog.
 • Când este posibil, dați copilului posibilitatea de a lua decizii în mod independent, de exemplu, pentru a alege un tricou pentru o plimbare.
 • Lăudați întotdeauna copilul atunci când încercările sale la ceva sunt de succes, astfel încât să stimuleze dezvoltarea în continuare a copilului.

Nu uitați de dezvoltarea copilului în sfera muzicală: conduceți o lecție sub forma unui muzical muzical, care este prezentat de M. L. Lazarev - expert în dezvoltarea muzicală.

12 luni 2 ani
Informații furnizate în scop de referință. Nu faceți auto-medicație. La primele simptome ale bolii, consultați un medic.

sarcină

dezvoltare

sănătate