Sorter - o jucărie educativă utilă pentru copii în 1 an

Conținutul

Scopul principal al sorterului este de a preda copil gândiți logic. Prin sortarea detaliilor, copiii nu numai că gândesc, ci și se alătură competențelor analitice, memoriacombinație de culori. Fiecare sortare are propriile sale caracteristici, astfel încât să le puteți ridica pentru orice vârstă și grad de dezvoltare.

Ce este?

Acest joc interesant sa născut la începutul secolului al XX-lea, locul său de naștere este Italia. Primul care ia în considerare sortarea a fost un profesor faimos, un reprezentant al sistemului de dezvoltare timpurie. Maria Montessori. În Rusia, această idee a fost luată de oamenii ei asemănători - soțul și soția, profesorii lui Nikitin. Radiatoare anterioare au făcut propriile mâini, dar în anii '30 compania Fisher Price a lansat primele exemplare ale acestui minunat joc din lemn.

Cu timpul și cererea, producția a fost ajustată și transferată pe specimene din plastic. Până în prezent, producătorii acestei jucării sunt mulți, deci alegerea și opțiunile sunt foarte extinse.

Un sorter de jucării are următoarea formă - baza de sortare pentru distribuirea figurilor conform unui semn - cel mai adesea este culoarea, dimensiunea, forma. Panoul de bază poate fi cadre, coloane (ca o piramidă), figuri tridimensionale (case, bile, cuburi). Al doilea nume al acestei jucării este un sorter, care este esența întregului joc. Diferența fundamentală de la sortarea simplă este aceea există contururi și culori exacte care nu permit sortarea arbitrară, și necesită acuratețea și rezultatele copilului.

Jucăria este destinată copiilor de la 6 luni până la 3-4 ani. Cu toate acestea, sarcina imediată a copilului de sortare este cunoscută de la aproximativ 11 luni.

Ce este util?

Sorterul este, fără îndoială, o jucărie utilă care vizează dezvoltarea diversificată a copilului:

 • introduce conceptele: "același - diferit", "același", "similar", "potrivit - nu se potrivește";
 • activează abilitatea de a compara, analiza, clasifica, sorta, ajută la stabilirea relațiilor de cauzalitate;
 • dezvoltă memorie - copilul își amintește ce corespunde cu ceea ce, efectele simultane asupra vederii și atingerii, senzațiile tactile afectează memoria;
 • învață să distingem formele prin semne (formă, culoare, cantitate, textura);
 • învață să navigheze în spațiu;
 • dezvoltă abilități motorii fine, coordonare, dexteritate, care afectează abilitățile mentale, gândirea logică și aparatul de vorbire, adică, datorită acestui fapt, copilul poate începe să vorbească mai devreme;
 • dacă există mai multe feluri, este mai bine să le cumpărați din diverse materiale, copilul va învăța să distingă lemn, plastic, țesătură și își va aminti senzațiile de la fiecare dintre ele;
 • sortare cu efecte sonore instruiește urechile, vă ajută să memorați și să creați asociații sănătoase;
 • formează gândire tehnică, abilități de proiectare;
 • dezvoltă asiduitate și atenție, diligență, te face să te concentrezi;
 • contribuie la dezvoltarea timpurie a copiilor, nu e de mirare că această jucărie este baza pedagogiei dezvoltării timpurii.

Utilizarea sorterului este excelent atât pentru copil, cât și pentru ceilalți părinți într-o lecție interesantă cu copilul.

materiale

Pentru a crea sortare utilizând următoarele materiale:

 • Copac. Cel mai ecologic material, deci este adesea ales de către părinții îngrijiți.Sortarea lemnului este ușor de spălat și de manevrat. Materialul plăcut pentru senzațiile tactile, deoarece menține palmele copilului cald, vă permite de asemenea să simțiți greutatea elementelor.
 • Plastic. Elemente luminoase, luminoase și impermeabile - tot ce este atât de necesar pentru jucăria unui copil. Aceste calități vă permit să o luați cu dvs. oriunde. Sorterul de plastic este ușor de spălat și de manevrat, ceea ce reprezintă un plus pentru siguranța acestuia. Desigur, materialul poate fi alertat de toxicitate, nenatural, dar tehnologiile moderne au protejat astfel de jucării pentru copii cât mai mult posibil.
 • Stofe. Elemente de țesături de diferite texturi și culori atrag atenția copiilor. Un astfel de sorter este potrivit pentru cele mai mici. Un material de umplutură ajută la motilitate. Un alt bonus frumos - în interiorul figurilor există o coloană sonoră - sunătoare, tweetere. Fără costuri și fără slăbiciuni - o astfel de jucărie poate fi răsturnată și inserată în orice gaură, de unde dispare esența întregului joc. Ei bine, mamele spun că și corpul însuși este zdrobit, iar lipsa rigidității nu se potrivește cu copilul.
 • Combinat. Combină mai multe materiale. Urmărit la dezvoltarea abilităților motorii la un copil, abilitatea de a face distincția între texturi și materiale. Dezavantajul este că, dacă baza țesăturii, atunci purtarea circuitelor solide se desprinde.

specie

Sortarele sunt clasificate în funcție de următoarele criterii.

Prin complexitate

Diferitele complexități de sortare implică soluții diferite. "Polusortery" - piramide elementare pentru copii, păpuși, cupe - jocuri în care pot fi multe soluții. Aici, un adult ar trebui să îndrepte alegerea potrivită, să facă o sugestie, să demonstreze opțiunea corectă. Plus aceste jucării - o mulțime de opțiuni pentru joc. Direct sortare - baza și forma pentru inserare sau inserare. Ei au o singură soluție, cu excepția cazului în care nu există forme și găuri asemănătoare - opt și hexagoane, cercuri și ovale.

Exclusive pot fi numite placi Segen - placi pe bază de inserții speciale - fructe, geometrie figuri, detalii care pot face o cifră completă.

După tip

Există două tipuri principale - jocul de inserție și jocul. Introducerea jocului Este o formă volumetrică cu găuri în care sunt inserate figuri. Baza poate avea o altă formă - un cub, o minge sau jucării - o casă, o mașină și altele asemenea. Jocul de a pune pe - pini cu cifre care trebuie să fie pus pe bază. Coloanele și găurile în cifre, culori, forma figurilor pot varia în formă. Figurile se pun sau se rotesc pentru fixare. Acest lucru poate fi atribuit sortare geometrică sub formă de cadre și figuri introduse acolo.

După vârstă

Sortimentele variază în funcție de complexitate și de material. Pentru țesătura cea mai mică și de până la un an. Pentru bebelușii cu vârsta de 1 an și mai mult, puteți alege sortare verticală, jucării volumetrice. Cu cât copilul este mai în vârstă, cu atât mai multe forme și cu atât mai dificile sunt siluetele cu funcționalitate suplimentară.

În formă

Producătorii gândesc sortare cu atenție. Forma lor vă permite să găsiți proprietarul și printre cei mai capricioși și pretențioși. Cel mai simplu format este cub, piramida, sortare lemn de la firma Tomik. Dar este important să ducă copiii, așa că baza poate fi o casă, o mașină. Cele mai interesante forme sunt scaunul cu rotile care poate fi transportat în jurul casei (care este o funcție suplimentară), valiza de sortare Patrick, casa cu chei.

Conform cifrelor

boolean, sortare geometrică, cifre pentru animale, pentru cei care doresc să învețe - numere și litere - alegerea depinde de scopul achiziției. Cu cât copilul este mai în vârstă, cu atât este mai complexă cifra cu complicația suplimentară - defilare, presare, cuibărind unul în altul, implementarea treptată a sarcinii.

După mărime

O jucărie poate fi voluminoasă - atunci când inserțiile cad în interior, plate - atunci când există o bază pe care să plasați sau să inserați figuri, seamănă cu un cadru cu contururi.Un astfel de sortare poate fi inserat în cadru și, de asemenea, cifra poate avea o gaură în mijloc pentru a introduce un alt element. Mărimea mică și mare - cu cât sortarea este mai mare, cu atât mai potrivită pentru copii mici, jocul mai mic se va potrivi copiilor mai mari.

Sortarea roților, cărucioarele, servietele sunt excelente pentru a fi purtate și jucate afară.

Destinație

Musical, educațional, educațional, joc, tactil - toate acestea reprezintă o caracteristică suplimentară a sorterului. Principalul lucru la alegere nu exagerati cu efecteîn caz contrar, copilul va alerga rapid și jucăria va pierde funcția principală de învățare.

Cu funcționalitate suplimentară

Jucarie universala. În plus față de sortare, pot fi onomatopoeia și labirinturile, ciorchinele și ceasurile și ciocanele - tot ceea ce va ajuta dezvoltarea copilului în versatilitate.

Sfaturi pentru alegere

Când cumpărați, ar trebui să vă întrebați ce vârstă este potrivită pentru joc. Este necesar să se evalueze complexitatea, materialul, funcțiile suplimentare, siguranța.

Cea mai bună opțiunepentru cei mici - jucărie moale din țesătură cu diverse materiale de umplere. Principalul lucru pentru textile - posibilitatea spălării. Materialul nu trebuie să se scurgă, iar umplutura emit mirosuri neplăcute. O astfel de jucărie este sigură, pentru că copilul nu va fi rănit de mișcări fără griji, iar în jocul colectiv nu va mai răni pe altcineva.

Copilul va fi mulțumit dacă fiecare figură are propriul umplutură cu diferite sunete - tweetere, bile, clopote, acompaniament muzical.

Este mai bine ca bebelușii să aleagă jucării cu minimum de fațete, deoarece percepția lor nu este încă atât de dezvoltată, iar copilul poate deveni confuz și pur și simplu nu găsește o gaură adecvată. Este mai bine să lăsăm să fie un cerc necomplicat decât o floare sau chiar mai complicat - flori cu un număr diferit de petale. Numărul de găuri ar trebui să fie minim și cu forme simple. Pentru cei mici, o gaură pe fiecare față este suficientă, sau toate deschiderile trebuie să fie amplasate pe o parte.

O alta caracteristica atractiva pentru copii este sunetele - imitarea animalelor sau evaluarea activitatilor cu cuvintele - "Bine facut!", "Right" si altii.

Pentru copiii de un an sau mai în vârstă, cel mai bun material ecologic este lemnul. Dar atunci când o cumpărăm, trebuie avut în vedere că un copil la acea vârstă verifică totul. Pomul unor astfel de experimente nu poate rezista, iar copilul poate mușca o bucată. Beneficiul tehnologiei moderne nu se oprește, iar plasticul nu rămâne în urma omologilor din lemn. Jucăriile luminoase și ușoare sunt cu siguranță interesate de copil.

Aici numărul de găuri crește, la fel ca și complexitatea figurilor. Mai multe unghiuri și siluete de animale, sunet, execuția pas cu pas a sarcinii cu defilare, selecția de forme și culori. Formularul trebuie să fie ușor de înțeles și familiar copilului, în caz contrar, copilul se va supăra, fără să înțeleagă cum asteriscul diferă de pentaedron.

Recomandări generale pentru toți copiii:

 • Găurile nu ar trebui să fie prea mari, astfel încât copilul să nu poată lipi mânerul acolo, dar și prea mici sunt periculoase, de asemenea, deoarece copilul studiază totul cu degetele. Dimensiunea cifrelor este, de asemenea, importantă - copiii trag toate în gură, astfel încât minimul ar trebui să fie de cinci sau șase centimetri.
 • Detalie mai bine alege cu colturi rotunjite. Sortarele cu pini ar trebui să aibă capete rotunjite și o bază destul de largă (cu toate acestea, cu un astfel de joc, este mai bine să fii atent și să te joci cu copilul).
 • Cifrele ar trebui să cadă cu ușurință în gaura desemnată, dar gaura ar trebui să se potrivească doar unei singure forme. Blocarea va deranja copilul, însă intrarea prea ușoară a figurii în orice celulă va contribui la pierderea interesului în joc. Prin urmare, după cumpărarea primului joc, adulții trebuie să se joace verificând dacă detaliile se potrivesc cu găurile.
 • Baza ar trebui deschisă astfel încât bebelușul să nu apese nimic și poate, de asemenea, să-l închidă în siguranță pentru a-și continua jocul, fără a deranja adulții. Acesta este un mare plus pentru independența copilului.
 • Lipsa mirosurilor puternice, altfel jocul va fi periculos, cel puțin prin reacții alergice. Aceste materiale includ jocuri textile și plastice.
 • Abilitatea de a ajusta efectele sonore.
 • Compartimentul de baterii fiabil, pe care copilul nu îl poate deschide singur.

Pentru copii, o deschidere universală suplimentară pentru toate părțile este permisă, dar un copil adult nu are nevoie de ea, altfel jocul își va pierde sensul. Când alegeți, nu uitați pentru ce scop cumpărați jocul - dezvoltarea abilităților motorii, percepția culorilor, a formelor, a numerelor, a literelor sau, poate, a unui dar - nu amestecați totul într-o grămadă, o astfel de diversitate va fi obositoare pentru un copil. Este mai bine să cumpărați mai multe sortare cu diferite funcționalități.

Dacă achiziția se face prin magazinul online Confirmați calitatea acestuia contactând vânzătorul, care trebuie să furnizeze un certificat. Citiți momii de recenzii și alegeți corect.

Și, cel mai important, luați în considerare opinia copilului - este interesat de animale, numere, culori, geometrie - ridica ceva care să-i satisfacă interesul și obiectivele.

Cum de a învăța un copil să joace sortare?

Câteva sfaturi:

 • În primul rând, atunci când predă un copil, exemplul personal al unui părinte este important. Adulți - copilul se repetă. Dacă copilul este dificil, părintele ia mâna și repetă toate mișcările. Întoarceți sortarea cu partea dreaptă la copil pentru a facilita sarcina.
 • Asigurați-vă că lăudați copilul, încurajând astfel acțiunile viitoare. Puneți întrebări atunci când jucați: "Această jucărie se potrivește aici? Nu! Să căutăm mai multe. Sprijinul, mai mult ca niciodată, este important pentru copil, deoarece dă naștere la încredere în tine.
 • Renunțați la critici și înjurături. Copilul nu va mai dori să joace jocul pentru care este certat.
 • Ia-ți timp, uita-te, oferi copilului tău timp să gândească și să reflecte, să construiască o soluție logică.
 • La început, nu-ți face copilul să se joace după reguli. Lăsați-l să se familiarizeze cu sortarea, să învețe, prin încercări și erori va ajunge la decizia corectă. Arătați decizia greșită, astfel încât bebelușul să înțeleagă că în acest fel nu va fi posibilă îndeplinirea sarcinii și este corect că bebelușul va înțelege diferența, va arăta emoții de frustrare și bucurie.
 • Vino cu noi versiuni ale jocului. De exemplu, colectăm cu o singură mână, cu două mâini, imaginația, imaginându-ne că sortarea este o casă, un garaj și cifrele sunt rezidenți. Descrieți cifrele în creion pe o foaie de hârtie, creați desene. Ia piesele cu tine în nisip sau în baie. Redați timp sau orbește "la atingere".
 • Însoțiți jocul cu comentarii și explicații - ce fel de figură, culoare, ce dimensiune este. În timp, începeți să puneți întrebări, verificând modul în care copilul își amintește și învață jocul.
 • Dacă bebelușul joacă cu o singură figură, nu disperați. Repetați metodic mișcarea, învățați formele. Apoi vor fi folosite al doilea și toate cifrele rămase. Încercați să introduceți toate figurile în aceeași gaură și, invers, o figură sub diferite găuri.
 • Dacă sortarea nu ar putea interesa imediat, nu forțați-o și nu forțați-o să se joace, lăsați-o deoparte pentru o vreme, apoi arătați copilului din nou.
 • Învățați-vă copilul să curețe o jucărie, așa că va dura mult mai mult și riscul de a pierde părți va fi mai mic.
 • Nu uita să ai grijă de ea, să te speli și să speli, să menții curățenia.

Cum să o faceți singuri?

Sorterul se poate realiza cu mâinile tale, folosind cel mai simplu material - cutii, stofă, cauciuc spongios, bureți pentru spălarea vesela. Este economic și interesant pentru copilul dvs.:

 • Cea mai ușoară sortare. Luăm câteva sticle de diferite mărimi și nuci diferite, fasole, fasole. Copilul trebuie să ridice obiecte pentru fiecare gât.
 • Jar și capace. În capacul unui borcan de plastic facem găuri în diferite dimensiuni. Am asambla capace și jucării mici în dulapul copilului și oferim să alegem propria lor intrare pentru fiecare. Capacul poate fi decorat cu un model.
 • Sticlă cu capac. Dezvoltă bine abilitățile motorii fine. În cap, facem tăieturi înguste și inserăm bastoane în ele, numărătoare de bastoane și ramuri prelucrate.
 • Câmp de miracole. Baza este un cerc din carton pe o margine de carton. Cercul este împărțit în sectoare și face găuri pentru liniile viitoare. Acestea pot fi cupe, cuburi - orice forme. Punctul culminant al sorterului - căptușeala trebuie să fie voluminoasă și fiecare să aibă propriile "umpluturi" - margele, margele, cereale, clopote și altele asemenea. Fiecare sector este marcat cu o culoare sau imagine a umpluturii. Dacă acesta este un joc pentru cei mici, limitați-l la culori, dar copiii mai mari pot ghici umplutura de sunet.
 • Cutie de încălțăminte și lego. Facem în cutia cu capacul găurile potrivite pentru dimensiunea Lego și joacă. Cutia poate fi decorată cu desene și autocolante.
 • Hrăniți animalul. Pe capacul recipientului lipim imaginile animalelor mici și facem găuri la botul de dimensiuni diferite, respectiv dimensiunea piuliței sau a pietrei care va fi introdusă.
 • Vase colorate. Luați patru sau mai multe borcane de culori diferite și faceți găuri în capac. Puteți să le umpleți cu autocolante colorate de diferite forme, în funcție de culori, cu butoane multi-colorate, unde puteți crea gaura proprie pentru fiecare.
 • Cabinet de sortare. Din cutie se formează un dulap cu sertare de diferite culori și accesorii colorate pentru ele, pe care copilul trebuie să le distribuie prin culoare.
 • Sortare puzzle. Folosim cauciuc spongios de culoare grosime mică. Creați o bază cu găuri tăiate - cercuri, fluturi, numere - la gustul tău. Și aceleași cifre. Puteți face și cub volumetric, combinând patru pătrate împreună. Ideea sorterului la înălțimea totală a copilului este interesantă, atunci cubul poate fi o casă cu drepturi depline.
 • Sortați după culoare. Faceți gauri colorate în casetă și jetoane de culoare, respectiv. Copilul trebuie să introducă un jeton în gaura lui. Puteți complica sarcina adăugând un jeton care nu are nici o culoare pe cutie.
 • contur. Pe o foaie mare de hârtie trasăm schița diferitelor obiecte. Sarcina bebelușului este să găsească un astfel de element și să îl pună pe loc. Pentru a face sarcina mai interesantă, pot fi aranjate elemente în jurul camerei.
 • Maxi Sorter. Include o cutie cu găuri pentru cifre, pentru bastoane cu numere și litere.
 • Capace colorate. Colectăm orice dimensiune și culoare a capacului și creăm piramidele lor în dimensiuni, culori, găuri de gălbenușuri în culori.
 • țesătură. Selectăm o pâslă multi-colorată, flanelă sau orice altă țesătură groasă și coase un cub cu culori diferite ale laturilor. Trecem de-a lungul coastelor bețișoarele obișnuite din suc și coase astfel încât cubul să nu-și piardă forma. Facem găuri în formă de pătrat, cerc, triunghi și coasem aceleași forme tridimensionale. Perfect pentru copii.
 • combinate. Inserțiile sunt fabricate din materiale diferite - țesături, capace, bureți, cauciuc spongios - o dezvoltare excelentă pentru senzațiile tactile și abilitățile motorii fine.

Idei de masă, principala dorință. Astfel de jucării simple vă vor ajuta să vă distrați copilul. Și disponibilitatea lor va permite să-i placă cu un soi.

Este important să nu uitați de siguranță - evitați elementele netratate, tăieturile ascuțite și marginile care pot tăia un copil. Pentru cei mai mici, este mai bine să eviți jocurile cu detalii și reduceri mici.

Dacă sortarea este făcută din hârtie, atunci jocul ar trebui să aibă loc sub supravegherea părinților, deoarece copiii verifică totul pe dinți și pot înghiți piesa mușcată sau lăsați-o în salivă. În acest caz, utilizați banda.

Sorter este o jucărie versatilă pentru dezvoltarea timpurie a copiilor. Este util pentru gândire și pentru motilitate. Un copil, în timp ce joacă, obține o mulțime de cunoștințe despre formă, culoare și aranjament logic. Jucăria îi va ajuta pe părinții agitați, pentru că este dificil să se desprindă de ea, copiii sunt bucuroși să-și petreacă timpul într-o lecție atât de interesantă și utilă, iar părinții se odihnesc.

În acest videoclip, veți găsi o revizuire a jucăriilor în curs de dezvoltare pentru copii de la Fisher-Price.

Informații furnizate în scop de referință. Nu faceți auto-medicație. La primele simptome ale bolii, consultați un medic.

sarcină

dezvoltare

sănătate